Gjennom natten førte ferske, positive makrotall fra Japan til bred oppgang på Asia-børsene – men det ga ikke Oslo Børs spesielt mye drahjelp. Børsen falt 0,3 prosent fra start, og var ned nær én prosent rett før klokken 15. Inn mot børsstenging hentet likevel hovedindeksen seg inn, og fasit ved stengetid var nedgang på 0,72 prosent.

– Oljeprisen har stabilisert seg, og japanske eksporttall er rimelige brukbare. Asia-børsen er opp i morgentimene. Så innpusten til Oslo Børs er noenlunde positiv, sa fondsforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning, i forkant av børsåpning.

Oljeprisen (Brent) står onsdag ettermiddag på 91,8 dollar fatet, ned over to prosent fra tirsdagens nivåer.

– Det er et stort sprik i forventninger om dagen. Det som er vanskelig er blant annet energiprisene som er en viktig kostnad for de fleste, samtidig er det mange selskaper som har levert relativt gode tall i første og andre kvartal, sier Tunaal.

Forbigår Equinor

Silisiumprodusenten Rec Silicon fikk et solid resultat før skatt på 45 millioner dollar i andre kvartal, mot 34,6 millioner dollar i forrige kvartal.

Rec Silicon-aksjen, som har hatt noen turbulente uker på børs, steg som et svar på rapporten på det meste prosent 14 prosent onsdag formiddag – men derfra falt aksjen tilbake rett over 8 prosent.

Dette, samt at aksjen var dagens nest mest omsatte, tyder på at en del investorer både tradet og tok ut gevinst, da aksjen allerede har steget over 40 prosent den siste måneden – blant annet dratt opp av rallyet som har preget aksjemarkedene generelt den siste tiden.

Om Rec Silicons resultat kommenterer Tunaal:

– Jeg kan ikke gå i detalj da jeg ikke har rukket å se nærmere på resultatene enda. Men vi får håpe at det langvarige dødvanne som det selskapet har ligget i, kanskje begynner å løsne.

Svake tall sender aksjer kraftig ned

Etter at Oslo Børs stengte tirsdag, presenterte rederiet Wallenius Wilhelmsen resultatene for andre kvartal.

Til tross for at selskapet selv betegnet andre kvartal som «nok et sterkt kvartal», reagerte markedet negativt på det som var svakere tall enn ventet. Selskapet hadde et resultat før skatt på 311 millioner dollar. I forkant hadde analytikerne forventet et resultat på 319 millioner dollar.

Aksjen falt kraftig på børs, ved børstenging var fasit en nedgang på 15 prosent.

Et annet rederi som slapp sine resultater i går var Western Bulk Chartering, hvor Christen Sveaas via Kistefos er største investor. Rederiet fikk det beste resultatet i selskapets 40 års lange historie, men meldte om dårlige fremtidsutsikter og aksjen falt bratt på børs onsdag, og ved børsstenging ned 9,09 prosent.

Resultatrush

Flere mindre og større selskaper serverte ferske kvartalsrapporter onsdag:

  • Lumi Gruppen, tidligere Sonans, presenterte svake tall for årets andre kvartal. Selskapets driftsresultat var på 38,5 millioner kroner, mot 47,6 millioner kroner i første kvartal. Tidligere i måneden falt Lumi-aksjen 30 prosent etter at selskapet meldte om nedgang på 30 prosent i studieinntak. Dagens selskapstall gir ikke like kraftig børsfall, men ved børsstenging hadde aksjen likevel falt rett over 10 prosent.
  • Eiendomsselskapet Selvaag Bolig hadde et justert driftsresultat før av- og nedskrivninger på 293 millioner kroner for første kvartal. Omsetningen var på 360 millioner kroner høyere enn samme periode i fjor. Selvaag-aksjen hadde samlet steget 4,2 prosent ved børsstenging.
  • Smartklokkeselskapet Xplora omsatte for 110,7 millioner kroner i første kvartal – en oppgang på 19 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Xplora-aksjen steg en periode mer enn 8 prosent, men ved børsstenging hadde aksjen falt noe tilbake, med en samlet oppgang på rett over 3,1 prosent.
  • Det Kjell Inge Røkke-eide Aker-konsernets verdijusterte egenkapital falt 3,7 prosent eller 2,8 milliarder kroner i årets andre kvartal – inkludert 1,1 milliarder kroner utbetalt utbytte. Aker-aksjen falt 3,2 prosent onsdag ettermiddag, men hentet seg noe inn mot slutten av handelsdagen – og endte på 2,3 prosent med negativt fortegn.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.