Statens pensjonsfond utland fikk i tredje kvartal 2022 en avkastning på minus 4,4 prosent, tilsvarende minus 449 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra Norges Bank Investment Management, eller Statens pensjonsfond utland, fredag morgen.

– Tredje kvartal har vært preget av stigende renter, høy inflasjon og krig i Europa, noe som også har påvirket markedene. Avkastningen var negativ for aksjer, renter, og unotert eiendom, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management i en pressemelding.

12.216 milliarder kroner

Kronekursen svekket seg noe mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til å øke fondets verdi med 702 milliarder kroner. I tredje kvartal ble det tilført 306 milliarder kroner til fondet, skriver fondet.

Fondet hadde en verdi på 12.216 milliarder kroner per 30. september 2022. 68,3 prosent av fondet var investert i aksjer, 28,5 prosent i rentepapirer, 3,1 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Dette er tredje kvartal på rad at Oljefondet taper penger. I andre kvartal hadde Statens pensjonsfond utland, som fondet offisielt heter, en negativ avkastning på 14,4 prosent, eller 1680 milliarder kroner.

Slår referanseindeksen

Oljefondet opererer som et stort indeksfond, og er investert bredt i internasjonale markeder i henhold til en referanseindeks som er definert av Finansdepartementet, og som fondet bare i liten grad kan avvike fra.

For tredje kvartal klarte fondet å gjøre det 0,14 prosent bedre enn avkastningen på referanseindeksen.

Dermed gjenspeiler fondets avkastning trendene i markedene, som det siste året er blitt preget av mye uro, usikkerhet og ikke minst inflasjonen. Fondets markedsverdi økte imidlertid med 559 milliarder kroner i tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.