Oljeprisen startet det nye året med samme kraftige svingninger som den avsluttet det forrige med.

Onsdag morgen falt prisen på nordsjøoljen, som brukes som referanse i oljehandel verden over, nær 2,63 prosent til 52,73 dollar fatet. På ettermiddagen fikk den imidlertid et solid løft igjen, og lå like før klokken 17 på 55,6 dollar - opp 2,7 prosent.

Første fall siden 2015

Da oljeprisen endte fjoråret på 54,14 dollar fatet etter kraftige fall gjennom fjerde kvartal, resulterte det i første årlige fall i prisen siden 2015.

Fortsatt er det usikkerhet om oljekartellet Opecs nye forpliktelser om produksjonskutt vil være nok til å demme opp for kraftig økning i produksjon av amerikansk skiferolje. Samtidig skaper handelskrigen mellom USA og Kina frykt for global økonomisk vekst og etterspørsel etter olje.

Hjelp fra Libya

Gjennom romjulen er det ifølge Bloomberg to ting som har sørget for at oljeprisen ikke har falt betydelig mer.

  • Trump har signalisert at han vil «gjøre en avtale» for å få regjeringen ut av «shutdown», som nå har vart i 11 dager.
  • To havner for oljeeksport i Opec-landet Libya har vært stengt på grunn av uvær.

– Hvis den amerikanske regjeringens «shutwdown» avsluttes, vil det roe det nedadgående trykket på oljen ettersom stemningen blant investorene vil bedre seg. Selv om produksjonsforstyrrelsene i Libya ikke er veldig ødeleggende akkurat nå, er det en av elementene som støtter opp om oljeprisen, sier råvareanalytiker Ahn Yea Ha i Kiwoom Securities til Bloomberg.

Nordmenn satser på olje

Desember var den verste børsmåneden i USA siden 1931. S&P 500 og Dow Jones falt ni prosent i desember. Nå merker den norske nettmegleren Nordnet at privatpersoner benytter fallet til å laste opp med nye aksjer.

I tillegg til å kjøpe stabile aksjer, har kundene også vært opportunistiske og kjøpt selskaper som har falt kraftig den siste måneden. Spesielt vedder privatpersoner på ny oljeopptur.

– Vi ser et tydelig tegn ut ifra våre kunders aktivitet at man opprettholder troen på en stabil høy oljepris over tid, samt at det er flere selskaper som begynner å bli attraktivt priset, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet i en melding onsdag.

Siden fjorårets topp på 86 dollar i starten av oktober har oljeprisen falt 38 prosent.

Johannesen i Nordnet sier at skiferoljeproduksjonen i USA fortsetter å øke, men at produsentene ikke tjener penger på dagens oljepris.

– Dette tror jeg privatpersoner ser, og laster opp i oljerelaterte aksjer som Aker BP og PGS.

Dette er de mest kjøpte og solgte aksjene

I desember ble det hos Nordnet omsatt aksjer for over syv milliarder kroner. Netto ble det kjøpt aksjer for 104 millioner kroner, der Aker BP troner på topp over de mest kjøpte aksjene.

På salgstoppen er hydrogenselskapet Nel, Equinor og farmasiselskapet Nordic Nanovector.

– Med en oppgang på nesten 40 prosent i 2018, er det helt tydelig at privatpersoner tar gevinst i Nel. Med en så god reise i 2018, anser jeg dette som en logisk beslutning når det stormer i markedet. Når det gjelder Equinor, har flere meglerhus nedjustert kursmålet på selskapet og anser 2019 som et mer utfordrende år for Equinor enn først antatt. Sammenligner man Equinor kursen med konkurrenter, har de også falt mindre, derav tror jeg privatpersoner anser Equinor som fult priset, sier Johannesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Ex on the beach»-deltager Henrik Elvejord Borg forteller hvordan man kommer på skjermen og hva det koster personlig: -Jo sykere, jo bedre
I 20 år har reality-tv vært å se i norsk fjernsyn.
01:42
Publisert: