Koronakrisen kastet fredag Opec og oljemarkedet ut i den verste krisen på flere år. Oljeprisen har falt i flere uker, men den stupte skikkelig med nesten ti prosent til 45 dollar fatet for nordsjøolje da det ble klart at produksjons- og prissamarbeidet mellom Opec og Russland stoppet.

Lørdag varslet Saudi-Arabia, stormakten i Opec, en storstilt priskrig med økt produksjon og kraftige rabatter på sine oljeleveranser. Da oljehandelen åpnet søndag kveld så vi effektene.

De er ikke pene.

Voldsom kronesvekkelse

Oljeprisen faller rundt 30 prosent og handles nå til rundt 32 dollar fatet. Dette fallet er det største prisfallet på én dag siden Gulfkrigen mellom Irak og en USA-ledet koalisjon. Under krigen sanksjonerte FN all irakisk oljeeksport, og prisene kollapset.

Prisene er nå på sitt laveste siden januar 2016 da prisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, var under 30 dollar fatet.

Storbanken Goldman Sachs nedjusterte søndag kveld oljeprisprognosene for de neste to kvartalene til 30 dollar fatet. De utelukker ikke at oljeprisen kan falle til 20 dollar de neste ukene.

«Prognosene for oljemarkedet er alvorligere enn i november 2014, da en priskrig startet forrige gang. Det skyldes den betydelige etterspørselskollapsen på grunn av koronaviruset», skriver oljestrateg Damien Courvalin hos Goldman Sachs i en ny rapport.

Kronen svekkes kraftig

Samtidig svekkes den norske kronen voldsomt mot andre valutaer. En euro tilsvarer nå 10,82 norske kroner, et britisk pund tilsvarer 12,47 norske kroner.

100 svenske kroner tilsvarer nå 100,24 norske kroner, opp nesten to kroner i dag.

Også fremtidskontraktene på Wall Street peker rakt nedover - og indikerer ifølge CNBC nå et fall på fire prosent på amerikanske børser mandag.

Utviklingen peker mot en bekmørk start på børsuken i Oslo.

Priskrig

Opec, ledet an av Saudi-Arabia, inngikk sent i 2017 et samarbeid om produksjonsbegrensninger med Russland. Samarbeidet, ofte kalt Opec+, holdt helt frem til rett før helgen da russerne ikke ville bli med på flere produksjonskutt.

Russland, som i likhet med Norge står utenfor Opec, er verdens største oljeprodusent.

Saudi-Arabias kronprins Mohammad Bin Salman og Russlands president Vladimir Putin spiller hovedrollen i dramaet som nå har ført til kraftig oljeprisfall.
Saudi-Arabias kronprins Mohammad Bin Salman og Russlands president Vladimir Putin spiller hovedrollen i dramaet som nå har ført til kraftig oljeprisfall. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)

Saudi-Arabias svar på dette er økt produksjon og kraftige rabatter på rundt 20 prosent for oljeleveranser til enkelte nøkkelmarkeder neste måned. Målet er å vinne nye markedsandeler, og skvise amerikanske produsenter av skiferolje ut av markedet.

Men strategien gir altså kraftig effekt på markedet generelt, som allerede er preget av alt for stort tilbud, grunnet koronavirusets dempende effekt på etterspørselssiden.

Ned 50 prosent i år

Hittil i år har oljeprisen falt med rundt 50 prosent som følge av utbruddet av koronaviruset som har redusert etterspørselen kraftig og nå priskrigen og uenigheten mellom Opec og Russland.

Senior aksjetrader Rebecca Babin ved CIBC Private Wealth Management sier til CNBC at dette absolutt ikke var priset inn i oljeprisen for en måned siden og at det fremover blir viktig å følge med på om Saudi Arabia og Russland når en avtale og hvor raskt USA vil kutte tilbudet for å støtte prisene.

- Det er fremdeles betydelig usikkerhet, men råvaremarkedet venter ikke på å se om mirakler kan skjer, sier hun til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.