Euronext har allerede skaffet seg overtaket i oppkjøpet av Oslo Børs, men avviser å ville bli med på noen budkrig for å sikre seg full kontroll.

Det kom frem under en telefonkonferanse mandag, ifølge TDN Direkt.

Euronext har fått bindende forhåndsaksept fra aksjonærer som sammen med aksjer fra Euronext allerede eier 50,5 prosent av Oslo Børs VPS' utestående aksjer.

– Vi er en naturlig partner for Oslo Børs og ser denne transaksjonen som gunstig for alle parter. Vi tilbyr en god pris. Hvis noen tilbyr en høyere pris på resterende 49 prosent av aksjene, så er det en annen transaksjon enn hva vi tilbyr, sier styreleder Stéphane Boujnah i Euronext på telefonkonferansen.

Vil ha budkamp

Styret i Oslo Børs VPS inviterte 4. januar til en prosess hvor andre interesserte aktører får muligheten til å komme med bud på aksjene i Oslo Børs VPS. Fredag varslet Oslo Børs at flere hadde meldt sin interesse.

Dette bekymrer ikke Euronext-sjefen. Han ønsker ikke å kommentere dialogen mellom Oslo Børs VPS og øvrige interessenter.

– Vi kommenterer ikke på potensiell konkurranse. Vi har allerede 50,5 prosent av aksjekapitalen i Oslo Børs VPS gjennom såkalte ugjenkallelige forhåndsaksepter og aksjekjøp, samtidig som vi har en klar og detaljert strategisk visjon for Oslo Børs VPS som en del av det utvidede Euronext-konsernet, sier Boujnah til DN.

Oslo Børs VPS vil komme med sin anbefaling senest innen utgangen av februar.

I en melding til markedet fredag sier styret i Oslo Børs at det er blitt avholdt møter med andre interessenter, og at nye møter er avtalt mellom disse og administrasjonen.

Avventer

Styret i Oslo Børs VPS anbefaler sterkt at aksjonærene avventer styrets endelige anbefaling før de tar stilling til noe bud.

«Styret er i en prosess som har som mål å finne den beste løsningen for aksjonærenes verdier, i tillegg til en god plan for videreutvikling av børsen og verdipapirsentralen i Norge, herunder blant annet kapitaltilgangen til selskapene som benytter seg av markedsplassene til Oslo Børs», heter det.

Euronext-sjefen vil ikke mene noe om hvorvidt det er uheldig at styret ikke vil gi sin anbefaling før i slutten av februar.

– Vårt tilbud er åpent i fire uker i tråd med vanlig praksis for oppkjøpssituasjoner i Norge. Når vi nærmer oss slutten av tilbudsperioden vil vi se om Oslo Børs VPS’ styre har kommet med sin vurdering, sier Boujnah.

Lengre dialog

Euronext varslet sent i forrige måned sin ambisjon om å kjøpe Oslo Børs, etter å ha blitt invitert av en gruppe aksjonærer i Oslo Børs VPS.

Mandag bekreftet selskapet prisingen som ble lagt til grunn, med sitt offisielle bud på 145 kroner per aksje. Det priser Oslo Børs VPS til rundt 6,2 milliarder kroner.

Innholdet i dagens offisielle bud ligner mye på det som kom frem i diskusjonene Euronext hadde med Oslo Børs tidlig i 2018, ifølge Boujnah.

– Vi har pratet med Oslo Børs i en lengre periode. Dette er et vennlig tilbud og vi føler oss trygge på at vi klarer å gjennomføre transaksjonen i løpet av andre kvartal 2019, sier Euronext-sjefen, ifølge TDN Direkt.

Smiger

I tilbudet påpekes det at Euronext planlegger å gjøre Oslo Børs VPS til et globalt kompetansesenter for alle aktiviteter innenfor råvarederivater, som er en av grunnpilarene i gruppens strategi.

De vil også styrke Oslo Børs VPS som et ledende kapitalmarked i Norden ved å bygge videre på posisjonen innen energi, shipping og sjømat, utnytte Euronexts kompetanser og ressurser samt bruke Oslo Børs VPS som et utgangspunkt for en ekspansjon i regionen.

Euronext ønsker også å styrke VPS sin posisjon ved å investere i teknologi, operasjonell uavhengighet og fortsatt lokalt tilsyn, ifølge selskapet.

Kan forlenge

Akseptperioden i budet fra Euronext for kjøp av alle aksjer i Oslo Børs VPS Holding varer fra i dag mandag frem til 11. februar klokken 17.30.

Akseptfristen kan forlenges hvis nødvendig, men ikke lenger enn til august 2019 hvor Euronext har en «long-stopp date», ifølge Boujnah.

Selskapet vil ikke melde markedet løpende om tilbudsaksept.

Euronext har ingen konkrete tall på synergier det kan være mellom de to selskapene, men sier transaksjonen vil kunne gi synergier på linje med tidligere transaksjoner gjort av Euronext.

– Oslo Børs har ikke teknologi «in-house», men outsourcer teknologi gjennom London Stock Exchange og Montreal Exchange, presiserer Boujnah, ifølge TDN Direkt.

Transaksjonen vil være fullfinansiert av Euronext og selskapet vil etter transaksjonen ha en gjeldsgrad lavere enn to ganger netto gjeld til rent driftsresultat (Ebitda).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Å begjære noen konkurs kan koste deg 50.000
Konkursadvokat Knut Ro forklarer hva som skjer når noen går konkurs.
03:20
Publisert: