Før Oslo Børs åpnet fredag var det ventet at hovedindeksen ville falle, blant annet som følge av voldsom uro i de asiatiske markedene. Særlig den Hong Kong-baserte Hang Seng-indeksen faller fredag morgen, som følge av av at Kina foreslår å innføre en ny nasjonal sikkerhetslov for Hong Kong-regionen.

Som ventet åpnet hovedindeksen ned, over to prosent, men klatret noe i løpet av dagen, og endte ned 1,61 prosent.

Børsen ble heller ikke hjulpet av et markant fall i oljeprisene. Brent-oljeprisen med juli-levering handles ned til 34,36 dollar pr fat fredag, mot 36,05 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag, skriver TDN Direkt.

Rystad Energy skriver i en oppdatering fredag at markedssituasjonen er klart bedre enn hva den var for noen få uker siden, og peker på at oljeproduksjonen er blitt kuttet og at etterspørselen begynner å bedre seg.

Kongsberg Automotive kraftig utvannet

Onsdag kveld sendte det kriserammede bildelselskapet Kongsberg Automotive ut en børsmelding om at det hadde hentet 700 millioner kroner i en emisjon. Selskapet, som ikke lyktes med å hente penger i april, gjennomfører emisjonen ved å utstede syv milliarder nye aksjer, mens tegningskursen er 0,10 kroner. Fra før av er det utstedt 448 millioner aksjer i selskapet.

Kongsberg Automotive-aksjen ble handlet til 1,47 kroner ved stengetid onsdag. Med andre ord gjennomføres emisjonen med vesentlig rabatt på markedskursen.

Aksjekursen stupte drastisk fra start, og var ved stenging ned over 50 prosent.

Borr Drilling kraftig opp

Det var imidlertid ikke alle selskaper som hadde en dårlig børsdag. Torsdag kom meldingen om at Borr Drilling, der Tor Olav Trøim er storeier, henter rundt 300 millioner kroner i en kriseemisjon, gjennom å tilby aksjer i selskapet. Pengene skal brukes til å styrke selskapets egenkapital og til generell forretningsvirksomhet, opplyses det.

Fredag morgen kommer meldingen om at Tor Olav Trøim har tegnet seg for 769.231 aksjer. Emisjonskursen var på 6,45 kroner, og dette tilsvarer cirka fem millioner kroner. Etter transaksjonen vil Trøim og nærstående eie rundt 9,7 millioner aksjer i selskapet.

Trøim lar seg vanne ut, og går etter emisjonen fra en eierandel på 7,9 prosent i Borr Drilling til 6,1 prosent.

Aksjen steg voldsomt fredag morgen, og var på et tidspunkt opp over 60 prosent. Den falt imidlertid utover dagen, og endte opp 17,94 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.