Flere danske investorer og analytikere har brukt fredagen til å klø seg i hodet, melder Bloomberg.

Grunnen er den utrolige kursutviklingen i biotekselskapet Oprhazyme, som i tillegg til å være notert på børsen i Danmark også kan handles i USA. Og det var nettopp selskapets såkalte American Depository Shares (ADS) som satte fyr på aksjen på torsdag. På det meste steg den 1387 prosent, før den stengte med en oppgang på 302 prosent.

Utviklingen spredte seg så til Danmark, der aksjen steg 136,76 prosent på København-børsen i løpet av fredagen.

Verre har det gått for Orphazyme på børsen i USA fredag, der aksjen har korrigert ned 52 prosent i 20-tiden norsk tid. Med det er selskapets markedsverdi på rundt 350 millioner dollar.

– Danmark har fått sin meme-aksje

Selskapet selv har kommunisert at det ikke aner noe om bakgrunnen for den voldsomme kursutviklingen, og det advarer investorer mot å la seg rive med.

«Investorer som kjøper selskapets ADS eller aksjer, kan tape en betydelig del av investeringen hvis kursen på verdipapirene deretter synker,» skrev Orphazyme i en uttalelse fredag ​​morgen.

Den eneste rimelige konklusjonen som kan trekkes er at Danmark nå har sin egen meme-aksje. Det mener Per Hansen, investeringsøkonom hos nettmegleren Nordnet i København.

En meme-aksje er gjerne en aksje som hausses opp på sosiale medier eller nettfora av privatinvestorer, og som ofte karakteriseres av at den er tungt shortet. Shorting betyr enkelt forklart å vedde på kursfall i en aksje.

Nedsiden er dermed i teorien uendelig dersom en aksje skulle stige kraftig i verdi. Da kan det bli trangt i døren hvis shortselgerne prøver å komme seg ut samtidig, noe som i seg selv kan akselerere kursoppgangen i aksjen. Det kalles short-skvis, og det er dette mange av småsparerne spekulerer i når de investerer i meme-aksjene.

«Det er ikke bare GameStop og AMC som er gjenstand for merkelig, plutselig og uforklarlig kursutvikling. Noen ganger er det ingen logisk forklaring på hva som skjer i aksjemarkedet. Og utviklingen i aksjekursen til Orphazyme er et eksempel på det,» skrev Hansen i et notat til kunder.

Har legemiddel under godkjennelse

Investorer i selskapet har ventet på en viktig oppdatering om anvendelsen av en eksperimentell behandling for Niemann-Picks sykdom, en medfødt stoffskiftesykdom. Selskapets legemiddel, arimoclomol, får prioritert vurdering av amerikanske myndigheter og venter på tilbakemelding 17. juni.

I den sammenheng har Orphazyme presisert at det «ikke kjenner til noen vesentlig endring i sine kliniske utviklingsprogrammer, økonomiske tilstand eller driftsresultater som vil forklare slik kursvolatilitet eller handelsvolum.»

Det amerikanske Finanstilsynet (SEC) uttalte denne uken at det undersøker tegn på markedsmanipulasjon i kjølvannet av den fornyede aktiviteten i meme-aksjer. Det har vært betydelig aktivitet på Reddit-underforumet WallStreetBets og andre sosiale medier, der mye av diskusjonen har gått på aksjer med betydelige shortposisjoner.

Orphazyme-aksjen har hatt en turbulent reise på børsen siden noteringen i 2017 og selv etter denne ukens opptur ligger kursen lavere enn for fire år siden og langt under toppnoteringen fra 10. februar 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.