Den siste tiden har hovedindeksen på Oslo Børs vært som en berg- og dalbane. Mandag falt den kraftig nesten fem prosent, men tirsdag morgen skyter den fart opp over 5 prosent fra start. Etter en times handel er indeksen opp 4,61 prosent.

  • Norwegian-aksjen skjøt til himmels over 20 prosent fra start, etter at det ble klart at de har fått på plass vilkårene for statens lånegaranti på 300 millioner kroner. Etter en times handel har aksjen landet igjen, og er opp 3,05 prosent.
  • Alle børsens 25 tungvektere steg fra start. Etter en times handel er Telenor, Orkla og Bakkafrost ned, mens resten drar børsen med seg i en solid oppgang.
  • Hovedindeksen er godt hjulpet av oljeprisen som er opp tre prosent til 28,44 dollar fatet. Oljeaksjene skyter til himmels. Aker BP hopper 14,3 prosent, mens Equinor er kraftig opp 8,3 prosent og handles for rundt 112 kroner aksjen.
  • Den norske kronen styrker seg. En dollar koster nå 11,07 kroner, mens én euro koster 12 kroner.

– At det stiger fem prosent og faller fem prosent i vilkårlig rekkefølge må man være forberedt på. Man skal ikke prikke bunnen og si at det er bunnen. Det pleier å være litt farlig. Vi må være forberedt på store svingninger. Det har historisk vart fra et halvt år til to år, så det er snakk om minst et halvt år her, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Oljeprisens kraftige fall de siste ukene, har bidratt sterkt til børsnedgangen. Det har også ført til en rekordsvak krone. Det påvirker selskapene på Oslo Børs, forteller Eriksrød.

– Valutaen er også viktig brikke i det spillet her. Oppdrettsselskapene nyter godt av svak krone, så det er kanskje av sektorene som blir rammet mindre av det markedet vi har nå, sier han og fortsetter.

– Vi dreier oss mer i en defensiv retning og de som tjener på kronen. Og da er det oppdrettssektoren og litt av industriselskaper. Tomra kan være et eksempel.

Siden årsskiftet har børsen falt rundt 30 prosent. Eriksrød er tydelig på at den ikke vil klare å hente seg inn igjen i løpet av året.

– 2020 er gone. Det tror jeg markedet har akseptert. Nå tror jeg markedet ser på 2021 allerede.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.