Siden 14. mai har hovedindeksen på Oslo Børs steget over syv prosent, og ved børsstenging onsdag var over halvparten av det voldsomme fallet fra tidligere i år tatt igjen.

Torsdag – da Oslo Børs hadde pause – så det imidlertid mørkere ut verden over. I USA falt alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street, mens de europeiske børsene, målt gjennom indeksen Euro Stoxx 50, falt over én prosent. Samtidig falt Asia jevnt fredag morgen norsk tid.

Fredag morgen faller hovedindeksen på Oslo Børs kraftig:

  • Hovedindeksen er ned over to prosent.
  • Samtlige av børsens 20 største selskap etter markedsverdi faller. Equinor er ned rundt fire prosent.
  • Norwegian er børsens nest mest omsatte aksje, og stiger over ti prosent.

Uro i Kina

Rente- og valutaanalytiker Kjersti Haugland DNB Markets.
Rente- og valutaanalytiker Kjersti Haugland DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

Særlig den Hong Kong-baserte Hang Seng-indeksen faller fredag morgen, som følge av av at Kina foreslår å innføre en ny nasjonal sikkerhetslov for Hong Kong-regionen.

– En lignende lov ble skrinlagt i 2003 etter store protester i Hong Kongs gater. Budskapet er minst like kontroversielt i dag, og nye demonstrasjoner er på gang. Sikkerhetsloven er også med på å tilspisse konflikten mellom Kina og USA ytterligere. President Trump sa at han vil reagere «svært sterkt» på en slik lov, skriver analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.

Hun mener dette er grunnen til at de asiatiske børsene faller.

Det er i tillegg et viktig moment at Kina dropper å sette et mål for BNP-veksten i år, som følge av koronapandemien.

Oljeprisen har falt gjennom natten. Et fat nordsjøolje handles fredag morgen til 34,6 dollar fatet, og er ned rundt 3,7 prosent. Dette «kan tolkes som å sette mindre fokus på infrastrukturinvesteringer og kan ses på som negativt for olje», sier sjefstrateg i AxiCorp til Reuters.

Torsdag nådde nordsjøoljen sitt høyeste nivå siden tidlig mars, da et fat ble handlet til 37 dollar fatet.

Borr Drilling kraftig opp

Torsdag kom meldingen om at Borr Drilling, der Tor Olav Trøim er storeier, henter rundt 300 millioner kroner i en kriseemisjon, gjennom å tilby aksjer i selskapet. Pengene skal brukes til å styrke selskapets egenkapital og til generell forretningsvirksomhet, opplyses det.

Fredag morgen kommer meldingen om at Tor Olav Trøim har tegnet seg for 769.231 aksjer. Emisjonskursen var på 6,45 kroner, og dette tilsvarer cirka fem millioner kroner. Etter transaksjonen vil Trøim og nærstående eie rundt 9,7 millioner aksjer i selskapet.

Trøim lar seg vanne ut, og går etter emisjonen fra en eierandel på 7,9 prosent i Borr Drilling til 6,1 prosent.

Aksjen stiger voldsomt fredag morgen, og er i skrivende stund opp over 30 prosent. Kursen er imidlertid fremdeles ned over 90 prosent siden starten av året.

Kongsberg Automotive-aksjen kraftig utvannet

Onsdag kveld sendte det kriserammede bildelselskapet Kongsberg Automotive ut en børsmelding om at det hadde hentet 700 millioner kroner i en emisjon. Selskapet, som ikke lyktes med å hente penger i april, gjennomfører emisjonen ved å utstede syv milliarder nye aksjer, mens tegningskursen er 0,10 kroner. Fra før av er det utstedt 448 millioner aksjer i selskapet.

Kongsberg Automotive-aksjen ble handlet til 1,47 kroner ved stengetid onsdag. Med andre ord gjennomføres emisjonen med vesentlig rabatt på markedskursen.

Aksjekursen stuper drastisk, og er ned over 45 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.