Oslo Børs åpnet tirsdag opp over to prosent, og hovedindeksen står nå i 746 poeng. Blant aksjene som stiger er oljeselskapene Equinor og Aker BP, som er opp henholdsvis 1,5 og fire prosent, og DNB, som stiger nesten tre prosent.

Oppgangen på Oslo Børs kommer etter en vill jubeldag på Wall Street mandag, der de toneangivende indeksene alle endte dagen opp mer enn syv prosent. Børsene steg selv om dødstallene fortsatte å stige i finanshovedstaden New York, og mange markedsaktører og andre spekulerer nå i at det verste snart kan være over.

New York-guvernør Andrew Cuomo uttalte på en pressekonferanse mandag kveld norsk tid at kurven som viser antallet døde som følge av koronaviruset i New York nå «i realiteten er flat».

Også andre steder er det tiltagende håp om at tallene for smittede og døde kan være på vei ned.

«Tveegget sverd»

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand poengterer imidlertid at de inngripende samfunnstiltakene som er innført og eventuelle lettelser av dem krever en hårfin balansegang.

– Det kan bli et tveegget sverd. Hvis smittespredningen stabiliserer seg og man letter for mye på lockdown-tiltakene for fort, da kan det slå hardt tilbake. Dette er noe markedene kommer til å følge nøye med på de neste ukene. Plutselig kan pessimismen være der igjen, sa Chen mandag kveld, etter at Wall Street hadde stengt med kraftig oppgang.

Makroanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i meglerhuset DNB Markets advarer samtidig om at stemningen i markedet ikke nødvendigvis er så god som den kan virke når en ser på børsoppgangen på Wall Street.

Samtidig som aksjekursene skjøt i været steg nemlig også prisen på gull, som vanligvis betraktes som en trygg havn som mange investorer søker til når det er uro på børsene.

– Dette understreker at stemningen blant investorene er mer forsiktige enn oppgangen på syv prosent antyder, skriver hun i en morgenrapport tirsdag.

Også de asiatiske børsene fulgte etter Wall Street, og det er bred oppgang i Europa, der den tyske Dax-indeksen er opp nesten fem prosent før lunsj tirsdag.

Makroanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
Makroanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

Høyere oljepris

Oljeprisen holder seg litt høyere tirsdag morgen, uten at det er kommet noen nye signaler om at de største oljeprodusentene, Opec-landene, Russland – og Norge, nærmer seg noen enighet om å kutte i produksjonen for å få prisene opp. På formiddagen har oljeprisen falt noe tilbake, uten at det har påvirket oppgangen på Oslo Børs nevneverdig. Usikkerhet rundt det kommende virtuelle toppmøtet på skjærtorsdag, der Norge ifølge Bloomberg News kan komme til å delta, ga et lite fall i prisene mandag.

Markedet strømmer over av olje etter at koronakrisen har sendt etterspørselen ned, og priskrig og åpne kraner fra Saudi-Arabia og Russland har sendt produksjonen opp. Foreløpig er det tankrederne som har nytt mest godt av behovet for å transportere – eller lagre – stadig mer olje.

Reuters melder at flere kilder har uttalt at utfallet av torsdagens møte vil avhenge av hvorvidt USA også går inn for å kutte.

Mandag 6. april sa imidlertid USAs president Donald Trump at Opec-landene, koalisjonen av store oljeprodusenter, ikke har bedt amerikanske produsenter å kutte. Tidligere har Trump sagt at amerikanske arbeideres interesser er viktigere for ham enn de andre oljeprodusentene, og det er derfor ikke gitt at en avtale kommer i stand.

– Forbered dere på et nytt fall i oljepriser snart, når markedsaktørene forstår at det faktiske problemet de står overfor er å håndtere en fallende etterspørsel på olje. De foreslåtte kuttene, selv hvis de gjennomføres, vil mislykkes med å tette gapet, sa oljeanalytiker Bjørnar Tonhaugen mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.