Uken startet med jubel på amerikanske børser etter våpenhvile mellom Kina og USA. Den oppgangen er nå visket bort etter et kraftig børsfall tirsdag. Den ledende Dow Jones-indeksen på Wall Street endte ned 3,06 prosent, det største fallet på nesten to måneder.

Onsdag morgen fortsatte nedgangen på asiatiske børser. Oslo Børs faller 1,4 prosent ved børsåpning.

En rentekurve, differansen mellom renten på toårige og tiårige amerikanske statsobligasjoner, som er på sitt flateste siden før finanskrisen i 2007 har fått skylden for å sende børsene nedover. En negativ renteforskjell mellom amerikanske statsobligasjoner med lang og kort løpetid har opptrådt i forkant av samtlige resesjoner i USA siden 1955. Investorene frykter dermed at amerikansk økonomi går en mørkere fremtid i møte.

– Historisk sett har dette vært en veldig god indikator for resesjon, men da har rentekurven også beveget seg sammen med andre indikatorer, og de fortsetter å være svært gode, sier forvalter Kristian Tunaal i kapitalforvalteren Alfred Berg.

– ISM-indeksen, som er de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks, er på kanonsterke nivåer, legger han til.

Resesjon er en periode på minst to påfølgende kvartaler med negativ økonomisk vekst.

«Ikke fullt så trygg»

Tunaal setter også spørsmålstegn ved om rentekurven fortsatt er en like god indikator på en kommende resesjon. De lange rentene i USA har lenge vært kunstig lave som følge av den amerikanske sentralbanken (Feds) oppkjøpsprogrammer.

– Rentebanen er påvirket av støttekjøpene fra Fed gjennom mange år. Det er blitt et mantra at rentekurven er en god resesjonsvarsler, men den er nok ikke fullt så trygg nå lenger.

Alfred Berg Kapitalforvaltning og Tunaal er fortsatt er positive til aksjemarkedene.

– Investorene leter etter ting å være nervøse for. Vekstindikatorene er for gode til at vi tror dette blir noe stort fall. Verdsettelsen av børser er litt over historisk gjennomsnitt, men ikke dramatisk høyt. Det er ikke en situasjon nå der man vanligvis har fått de blodige utslagene, sier Tunaal.

«Sitt rolig»

Han mener investorene nå bør «sitte rolig» i aksjer.

– Dersom man først skal prøve å manøvrere porteføljen sin etter kortsiktige svingninger er det mulig man har flaks og kommer seg ut på rett tidspunkt, men man skal jo komme seg inn igjen også. Det har en tendens til å være en tanke mer krevende, sier Tunaal.

Forvalteren tror ikke fallet vil fortsette i Europa onsdag.

– Men det gjenstår å se. Jeg ble overrasket da jeg så hvordan det gikk i USA i går. Mye av det investorene fryktet for et halvt år siden har ikke blitt verre, men til dels litt bedre, sier han.

Tunaal sa til DN i slutten av oktober at han tror Oslo Børs skal opp 15 prosent de neste ni månedene. Hovedindeksen er den siste måneden ned i overkant av tre prosent.

– Jeg er ikke helt on track, men tror fremdeles ikke at det er begynnelsen på en lang korreksjon.

«Ikke overraskende»

– Det er ikke overraskende at det er volatilt. Vi er i en veldig moden fase i den økonomiske syklusen og det har vært et langt oppgangsmarked, sier seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.

Hun mener også at investorene nå er nervøse og ser etter tegn som kan indikere at oppgangskonjunkturen nærmer seg slutten.

– Det var den store historien i går, sier Wilter Slørstad, og peker på rentekurven som sendte det amerikanske aksjemarkedet rett ned:

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea.
Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Det prises inn færre rentehevninger lenger frem i tid, som også betyr lavere vekstforventninger, samtidig som det ventes at sentralbanken skal heve renten i desember sånn at i den korte enden venter man høyere rente, forklarer hun.

Seniorstrategen mener det er grunn til å følge med på utviklingen til rentekurven.

– Den har vært en indikator på resesjon, men har jo ikke vært en årsak til resesjoner. Et oppgangsmarked snur ikke med mindre man har en katalysator og sånn sett ser det fortsatt ganske solid ut i det globale vekstbildet og inntjeningen til selskapene er fortsatt god. Men jeg tror at tiden fremover vil være preget av ganske høy volatilitet. Det må man bare stålsette seg for, forklarer hun.

Onsdag er for øvrig Wall Street stengt på grunn av sørgedag i USA for tidligere president George H.W Bush som døde nylig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Denne vinen kommer til å gå betydelig opp i pris etter nyttår
01:46
Publisert: