Aksjemarkedene fortsetter å være urolige mot slutten av uken. De ledende asiatiske børsene faller markant torsdag morgen, og også fremtidskontrakter for de amerikanske børsene peker nedover. Oslo Børs åpnet ned 1,1 prosent, men fallet har tiltatt utover dagen. Ved 11.30-tiden var hovedindeksen ned tre prosent.

Oljeprisen er ned godt nesten fire prosent ned og ligger nå såvidt over 59 kroner.

Det skjer etter at det nå er blitt kjent at kinesiske Weng Wanzhou, som er datter av Huawei-grunnlegger Ren Zhengfei og visestyreleder i styret i det privateide teknologikonglomeratet, ble arrestert under en mellomlanding i Vancouver i Canada sist helg etter påtrykk fra USA. Årsaken skal være at hun har brutt med amerikanske sanksjoner mot Iran.

– Arrestasjonen bidrar åpenbart ikke til å bedre forholdet mellom de to stormaktene Kina og USA, og er ingen god start på tre måneder med forhandlinger for å finne løsninger på handelskonflikten, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en oppdatering.

«Store utfordringer»

Mandag var det jubel i aksjemarkedene etter at Kina og USA på G20-møtet i helgen inngikk en våpenhvile på 90 dager. Strøm Fjære sier at DNB er skeptiske til at alt er bra mellom de to landene og at alle problemene løses i de kommende forhandlingene.

– Det er store utfordringer som også ikke bare handler om tollsatsene, men om at man er veldig uenige om type handelspolitikk. Arrestasjon eller ikke, så er det et dårlig klima mellom dem, sier Strøm Fjære til DN.

Hun mener derfor det vil det vil fortsette å være urolig i markedene fremover.

– Det blir nok ikke urolig hver dag, men nok i perioder der det blusser opp nyheter som i dag. Den vil nok prege både børsdagen i dag og i morgen med negative markedsbevegelserm sier Strøm Fjære.

– Men kommer det plutselig en løslatelse, så snur stemningen igjen, legger hun til.

«Utfordrende sentiment»

–Vi ser at det har blitt et utfordrende sentiment i markedene igjen, etter at investorene etter helgen hadde en forhåpning om handelsavtale som ble reflektert i stigende aksjekurser, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Nå har tvilen kommet tilbake etter nye signaler fra Trump-administrasjonen og ikke mi

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

nst arrestasjonen av finansministeren i Huawei.

– Det vært signaler fra kineserne om at de fortsatt er optimistiske i forhold til forhandlingene, men markedet har definitivt blitt mer usikre på Trump og hva de skal tro på, forteller Lie.

Han har ikke stor tro på europeiske aksjer nå.

– Med usikkerhet rundt handelskrig, brexit og budsjettforhandlingene i Italia ser vi ikke store lyspunktene, sier Lie.

Norwegian faller kraftig

Verst går det for flyselskapet Norwegian på Oslo Børs torsdag. Aksjen faller ni prosent på Oslo Børs til kurs 194 kroner. Det etter ferske trafikktall som en trafikkvekst på 26 prosent, men problemer med å fylle setene.

Ifølge selskapet kommer trafikkveksten av nye ruter og økt flyutnyttelse sammenlignet med november i fjor. Samtidig falt fyllingsgraden, eller kabinfaktoren, som viser hvor stor andel av flyets seter som er blitt booket, med 4,9 prosent til 78,8 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er Europas dyreste juletre
01:01
Publisert: