Virusfrykten råder og Oslo Børs falt torsdag over fire prosent. Det er det største fallet siden 24. august 2015.
Flyselskapet Norwegian falt over 20 prosent, mens en aksjen til en tungvekter som Equinor også hadde sin verste dag på mange år – med et fall på over fem prosent.
Samtidig faller de amerikanske børsene rundt tre prosent torsdag ettermiddag.
– Frykten har nå tatt helt over. Dette er en formidabel dreining på bare en uke, da man snakket om nye rekordnoteringer på børsen, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Managemennt.
Han sier frykten og usikkerheten nærmest er uutholdelig for investorene. Koronaviruset er ikke under kontroll, noe som betyr at ingen vet hvor lang og dyp den økonomiske nedturen blir.
– Vi vet at det kommer en økonomisk nedtur i første kvartal. Men nå ser det ut til at det kan komme en enda mer omfattende økonomisk krise enn man trodde, sier Wilhelmsen.
Han sier at det i motsetning til politiske kriser og handelskriger, her er helt umulig å si noe om når krisen ender, rett og slett fordi virussmitten ikke er under kontroll. Virussmitten griper også direkte inn i økonomien i og med at produksjonslinjene brytes.
Frykter stopp i økonomien
Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, sier en ond sirkel med frykt og sviktende etterspørsel og fallende aktivitet i vil føre til et tilbudssidesjokk i økonomien. Produsentene får rett og slett ikke tilgang til innsatsfaktorer som gjør at de kan opprettholde produksjonen sin.
– Til sammen bremser dette den økonomiske veksten kraftig. Det jeg tror mange investorer er bekymret for er at pengepolitiske tiltak vil ha begrenset virkning. Rentene i Japan og eurosonen er negative allerede, og selv sentralbanken i USA har mindre kapasitet enn normalt. Det har vært åtte rentekutt rundt i verden så langt i februar. Lavere renter vil gjøre det lettere for bedrifter og privatpersoner å betjene lånene sine, og kan i noen grad stimulere etterspørsel. Men det er vanskeligere å stimulere økonomien når folk holder seg innendørs og uansett forbruker lite. Det gjør heller ikke noe for verdikjedene, som er under press, sier Lie.
Ser en overreaksjon
Men Lie tror flokkmentaliteten i markedene bidrar til å forverre situasjonen.
– Etter de siste dagene kan man likevel begynne å få følelsen av en viss overreaksjon i markedene. For at kursfall som i dag skal være rasjonelle må du forutsette at dette blir en svært langvarig pandemi, og lenger enn lignende utbrudd vi har sett historisk. Vårt syn er at ja, dette utgjør en betydelig økonomisk trussel så lenge det vedvarer, og det ligger an til at selskapene vil får redusert inntjening i 2020, sier Lie.
Han mener at for langsiktige aksjonærer er det grunn til å tro at både inntjeningspotensialet og ikke minst vekstpotensialet vil kunne komme raskt tilbake.
– Man bør egentlig spørre seg selv; vil koronaviruset svekket det langsiktige potensialet for inntjeningsvekst hos de børsnoterte selskapene? Hvis svaret er nei, er det ikke usannsynlig at perioden fremover, sett i retrospekt, kan vise seg å være en hyggelig kjøpsmulighet. Aksjemarkedet er tross alt et av få steder hvor kundene gjerne løper bort fra butikken når salget begynner, sier Lie.
– Risikoen på nedsiden er at dette varer lenge og setter langvarige skader på verdensøkonomien. Vårt hovedsyn er likevel at dette er midlertidig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.