Oslo Børs kom denne uken på fransk-nederlandske hender etter at børskonsernet Euronext fullførte kjøpet av morselskapet Oslo Børs VPS Holding tirsdag.

Avklaringer

Nytilsatt børsdirektør og konsernsjef Håvard S. Abrahamsen (52) i Oslo Børs VPS, som ble utnevnt før sluttspurten mellom Euronext og det amerikanske børskonsernet Nasdaq, er allerede godt i gang med samtaler med sin nye eier omkring forestående endringer.

Abrahamsen kom fra stillingen som sjef for revisjonsselskapet PwC, og var før det leder for aksjedelen av Oslo Børs. I april overtok han som børsdirektør etter Bente A. Landsnes, som ga seg etter 13 år i stolen.

Blant mange spørsmål som vil bli avklart de neste månedene, er om Oslo Børs skal få utvidet åpningstid.

– Dette er ikke endelig avklart. Dette er noe å finne ut av sammen, og meglerhusene har sine egne meninger, sier Abramsen til TDN Direkt fredag.

Nytt handelssystem

Et annet, mer praktisk, spørsmål er handelssystemet.

Oslo Børs drives i dag på innleide systemer utviklet av London Stock Exchange Group, et uavhengig børskonsern som foruten London-børsen blant annet eier Borsa Italiana i Milano.

Handelssystemets dager var dermed talte da det ble klart at Oslo Børs enten ville få Euronext eller Nasdaq som ny eier. Abrahamsen bekrefter at avtalen med London-børsen vil bli avsluttet på et tidspunkt.

– Det kanskje mest nærliggende er at vi vil gå over på ny handelsplattform, siden Euronext har sitt eget handelssystem som heter Optiq. Alle medlemmene som ikke allerede er på Optiq må også bytte systemer, så det er en ganske stor operasjon, sier han til TDN Direkt.

Tror på dobling

Oslo Børs har i dag 54 ulike finansinstitusjoner som medlemmer på Oslo Børs. Børsdirektøren tror antallet kan doble seg på Oslo Børs når man er fullt ut integrert på det nye systemet.

– Jeg tror ikke omsetningen kommer til å øke drastisk fra dag én, men fra dagens i overkant av 50 medlemmer kan man kanskje legge på et likt antall nye medlemmer. Det handler jo også om kunnskap om norske selskaper og lignende, så det vil ikke skje over natten. Men, det er et godt potensial på sikt, sier han til TDN Direkt.

Abrahamsen ser også et potensial i nye tradingprodukter og nye tjenester fra Euronext.

– Euronext er veldig ivrige og engasjerte, og har lagt mye ressurser i dette. Det er litt tidlig å si, men spesielt innen fondsområdet kan det komme flere interessante nye produkter. De er store på råvarer, som er interessant å få inn mer kompetanse på, blant annet for å utvikle FishPool (fiskebørsen, red.anm.) videre, sier han til TDN Direkt.

Styreendringer

Første store endring ut er et skifte av styret i Oslo Børs, der Euronext allerede i oppseilingen flagget at tidligere Orkla-topp Tom Vidar Rygh (60) var en kandidat. Rygh var selv styreleder ved Oslo Børs på 90-tallet, og er i dag investor og seniorrådgiver i oppkjøpsfondet Nordic Capital.

– Euronext-transaksjonen går bra, vi er i godt driv og har etablert en god dialog. Euronext vil nå gjøre en del formelle prosesser, blant annet velge et nytt styre, hvor det blant annet vil være to norske uavhengige styremedlemmer, samt at vi viderefører to representanter fra ansatte, sier Abrahamsen.

Euronext kontrollerer nå 97,8 prosent av Oslo Børs VPS og vil med det første sikre seg resterende gjennom tvangsinnløsning, som normalt er. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.