Oslo Børs åpnet med en nedgang på 0,3 prosent fredag morgen til 842 poeng, etter at en rekke selskaper har presentert sine resultater for tredje kvartal. Etter omtrent et kvarters handel stiger imidlertid børsen til en oppgang på 0,1 prosent.

I forkant av børsåpningen meldte også Magnus Carlsens sjakkspillselskapet Play Magnus at det har inngått en avtale med Eurosport om de europeiske og asiatiske rettighetene til 2021 sesongen av Champions Chess Tour, og selskapet stiger omtrent 15 prosent på Merkur Market.

Fredag morgen er fremdeles presidentvalget i USA uavklart, der resultatene fra Georgia, Nevada, North-Carolina og Pennsylvania ikke er ferdige enda.

– Valgthrilleren i USA er ikke avklart, men mye tyder fortsatt på at Biden blir USAs neste president, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets morgenrapport fredag.

– Han leder fortsatt i både Arizona og Nevada, og har tatt innpå Trumps forsprang i Georgia. Han kan komme i mål ved å vinne to av disse tre statene, eller ved å ta Pennsylvania, der Trumps ledelse også har krympet. Det vil imidlertid ta flere dager før opptellingen er ferdig.

Derfor steg markedene

Da handelen stengte på Wall Street torsdag var presidentvalget uavklart på andre dagen. Det så ikke ut til å plage investorene, og markedene responderte svært positivt på utsiktene til at Joe Biden blir president – uten kontroll over kongressen.

Ifølge Hauglands morgenrapport skyldes dette tre ting:

  • At markedet var posisjonert for en rekke utfall, ikke bare en «blå bølge».
  • At aksjemarkedet ofte legger vekt på det positive. «En fortsatt splittet kongress ødelegger Bidens planer om å gjennomføre en delvis reversering av 2017-skattekuttene, og gjør det vanskeligere å få gjennomslag for strengere regulering av tech-selskapene,» skriver Haugland.
  • At det fryktede kaoset er blitt mindre enn fryktet. Haugland erkjenner at Trump har skapt kvalme under valget, men påpeker at han får lite gehør blant republikanske ledere. I tillegg har meningsmålinger vist at et klart flertall av amerikanere mener valget går ordentlig for seg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.