Utbredelsen av den nye koronavirusvarianten i Storbritannia stenger deler av London, familiene i sentrum av byen må feire jul kun med husstandsmedlemmene, og grensene stenges igjen. Det ga ny usikkerhet og nedtur på børsene mandag, der Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen med bred nedgang, der hovedindeksen sluttet ned nesten 2,5 prosent.

– Denne mutasjonen gir ny frykt for hardere nedstenginger og at det blir vanskeligere å bli kvitt viruset. Normalt ville enigheten om en støttepakke i USA gitt en oppgang, og vi så at fremtidsindeksene på amerikanske børser først pekte oppover. Men enigheten i Kongressen har nok vært priset inn i markedet en stund, sier sjefstrateg for Wealth Management hos Nordea, Erik Bruce.

– Likviditeten dør ut før jul

Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg mener absolutt det er grunn til bekymring.

– Ser du på konsekvensen av hva viruset har stelt i stand, så ja. Hvis det kommer en ny form for virus er worst case at vaksinene som er utviklet må justeres og modifiseres. Vi pustet litt lettet ut da vaksinene kom på banen, og hvis det da kommer en ny type virus må vi kanskje vente litt til, sier Tunaal, mener påpeker at markedet har lært seg å leve med viruset slik at en mutasjon vil være håndterbart.

Forvalter Kristian Tunaal.
Forvalter Kristian Tunaal. (Foto: Mikaela Berg)

– Hvordan posisjonerer dere dere inn mot året nå?

– Vi gjør lite på slutten av året. Vi har de posisjonene vi ønsker å ha som er forholdsvis robuste etter vår oppfatning, sier han.

De største posisjonene i fondet han forvalter, Nordic Gambak, er hagemaskin- og skogsredskapsselskapet Husqvarna, spillselskapet Evolution Gaming og skogindustrikonsernet Holmen.

– Så må vi minne om at vi har lite data å forholde oss til rundt denne nye virusmutasjonen. Vår holdning er at å ta hastebeslutninger på tynt datagrunnlag er dårlig metodikk. Vi ser nok an før vi gjør nevneverdige endringer, sier Tunaal

– Likviditeten dør ut før jul og det betyr også at det er vanskelig å få gjort noe nå, sier han.

– Logisk

Forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand sier både makrotall har vært bedre enn ventet de siste seks måneder. Også kvartalstall for tredjekvartal har vært bedre enn konsensus. I tillegg har man fått nye vaksiner og omfattende stimulanser fra sentralbanker og myndigheter.

– De fleste aksjeinvestorene har nok akseptert at vi priser aksjer på 2021-inntjening, sier han.

– Når markedet da får en virusnyhet om at 2021 ikke er i boks, så er det nok logisk at aksjemarkedet tar et lite skritt tilbake fra all-time-high, sier Thrane Nielsen.

På Oslo Børs falt de fleste aksjene, der de oljerelaterte selskapene falt mest etter at oljeprisen svekket seg på bekymring for nedstengning og ny svekkelse av oljeetterspørselen.

Oljeselskapene Equinor og Aker BP endte dagen ned mer enn fem prosent, mens oljeprisen var ned fire prosent.

– Hvis det holder seg i noen land i Europa slår det ikke så enormt ut på oljeetterspørselen, men hvis viruset med smittsomhetstakten som er indikert sprer seg videre, så øker risikoen for en bredere global lockdown. Det vil bli ekstremt tøft fordi Opec+ har lettet på produksjonskuttene, og er i modus for å slippe ytterligere opp på produksjonen. Det å bli tvunget til å gjøre dypere kutt igjen sitter nok langt inne for dem, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Han sier man skal huske på at oljeprisen ligger på 49 dollar fatet, mens den senest i oktober var under 40 dollar fatet. Altså er oljeprisen fortsatt høyt over det nivået den var på for under to måneder siden.

– Det vi skal huske er at oljeprisrally er kommet på tross av at det fundamentale har sett litt svakere ut. Etterspørselen i Europa har svekket seg, mens Libya sin produksjon har kommet tilbake. Det har vært et veldig vaksinedrevet rally og hvis man begynner rikke på de forutsetningene kan man få en betydelig korreksjon, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.