Det er duket for en katastrofal dag på Oslo Børs og aksjemarkedene i Europa, ifølge markedsaktørene.

– Det kommer til å bli en blodrød dag i det europeiske aksjemarkedet, og Oslo Børs vil rammes hardt av det store oljeprisfallet, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mandag.

– Helt ekstreme

Oljeprisen har falt over 25 prosent fra søndag kveld til mandag, og den norske kronen svekker seg kraftig.

– Utsiktene fremover er svært usikre da markedets bevegelser er helt ekstreme. Blir oljeprisen liggende her vil vi imidlertid tro at vi etter hvert ser en svekkelse av aktiviteten i oljesektoren, slik vi så etter oljeprisfallet i 2014. Vi må fordøye hva dette betyr for Norges Bank med tanke på rentekutt og veksten i norsk økonomi, skriver Bernhardsen.

Spår børsen ned ni prosent

Børsen i Australia, som inneholder mange energiselskaper, men sjelden får veldig store bevegelser, faller 7,4 prosent mandag. Hovedindeksen på Oslo Børs har så langt i år falt 14 prosent. Nå spår analytiker Roger Berntsen i Nordnet at børsen vil åpne ned ni prosent mandag formiddag.

Gir milliarder til italienske koronaofre
Italienske myndigheter åpner pengeslusen for å hjelpe selskaper og privatpersoner som er rammet av koronaviruset.
00:47
Publisert:

«Det går mot en brutal børsåpning etter helgens oljepriskollaps. Vil Norges Bank kutte renten?», skriver han i en rapport mandag.

Store kursfall i Norge

Utbruddet av koronaviruset har påført de største selskapene på Oslo Børs store kursfall de siste ukene.

  • DNB-aksjen gikk fredag på sitt største kursfall siden 2016 og er hittil i år ned 14,7 prosent på børs. Lange amerikanske statsrenter har falt som en sten i år og markedet priser inn rentekutt fra sentralbankene. For banker som DNB vil det bety lavere renteinntekter.
  • Equinor-aksjen har falt 20 prosent i år i takt med at oljeprisen har stupt.
  • Norwegian har falt 68 prosent hittil i år prises nå til to milliarder kroner. Flere meglerhus har tatt til orde for at Norwegian trolig må hente frisk egenkapital for å overholde lånevilkår. Koronavirusutbruddet har for øvrig rammet luftfarten og annet reiseliv hardt.

-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.