Resultatfremleggelsene for fjerde kvartal er godt over halvveis. Børsens ti største selskaper har allerede lagt frem sine resultater.

DNB Markets' analysesjef Morten Jensen og aksjestrateg Paul Harper har massert tallene. De er ikke overbegeistret.

– Både på inntjening per aksje og salg har det sett relativt greit ut, men veldig dårlig på driftsresultat. Den kategorien er nesten like dårlig som under finanskrisen. Veldig mange har bommet. Det som er fortrøstningsfullt er at tallene delvis preges av en «stang ut»-effekt. Det betyr bare at det er helt på grensen på å være som forventet eller litt dårligere, sier Morten Jensen.

Likevel børsoppgang

De to analytikerne har gått igjennom resultater fra 33 selskaper i hovedindeksen og målt det opp mot estimatene som var lagt frem på forhånd. De 33 selskapene utgjør 84 prosent av volumet i hovedindeksen.

Meglerhuset har operert med en feilmargin på fem prosent slik at man kun bommer på estimatene dersom man leverer fem prosent bedre eller dårligere.

Men til tross for skuffende resultater har markedet sendt aksjekursene oppover. Siden årsskiftet har hovedindeksen steget i overkant av åtte prosent.

– Det har vært flere selskaper som har fått en positiv reaksjon i aksjekursen selv om tallene i seg selv ikke har vært positive, sier Paul Harper.

– Hele denne rapporteringssesongen tror vi må forstås av at markedet ble solgt veldig ned i fjerde kvartal. Gjennom januar har vi fått en rekyl tilbake og det har gjort at markedet har svelget unna litt dårlige tall, sier Harper.

Kjempebom for Hydro

Aker, Equinor og DNO er blant de store selskapene som bommet litt på driftsresultatet.

– De to største bommene har vært i energi og industri. Innenfor energi var det blant annet realisert oljepris for Equinor og Aker BP som trakk ned hvor de solgte mer da oljeprisen var lav enn da den var høy, sier Harper.

Innenfor industri var det ett enkelt selskap som trakk ned: Hydro.

Aluminiumsselskapet fikk et underliggende driftsresultat på 534 millioner kroner i kvartalet, langt unna de 1,21 milliarder kronene som var ventet.

– Den fikk også svi, sier Morten Jensen.

Hydro har falt 9,64 prosent siden resultatene ble lagt frem.

Har tro på oljeselskapene

DNB Markets har en nøytralanbefaling på aksjemarkedet, hvilket betyr at de ikke trekker dine sparepenger ut av aksjer med det første.

– Så sant makrobildet holder, vil aksjemarkedet være høyere på slutten av året enn det er nå. Men vi tror ikke det blir noe voldsomt rally, sier Jensen.

Selv om de aller største selskapene på Oslo Børs har lagt frem resultater, venter et kobbel av store og små selskaper på å vise hva de har prestert i fjerde kvartal. Blant dem er oppdrettsselskapene Austevoll, Lerøy og Bakkafrost, forbrukslånsbanken Bank Norwegian, SAS, John Fredriksen kontrollerte Frontline og Seadrill, og olje- oljeserviceselskapene BWO Offshore og Subsea 7.

DNB Markets tror oljeselskapene vil gjøre det bra fremover.

– Vi tror oljeprisen skal komme noe opp gjennom året som gir støtte til energisektoren. Men vi er avhengig av at vi får hjelp fra makro. Vi venter ikke resesjon i år, men det ser ut som veksten ikke blir voldsomt imponerende. Vi tror på moderat oppgang, sier Harper.

Kan du stole på banken din? Hør siste podkast fra Finansredaksjonen?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vår topp «rainmaker» er kvinne
Sveriges ledende forretningsadvokatfirma Vinge har klart noe de største norske advokatbyråene ikke har fått til.
02:30
Publisert: