Oslo Børs faller over seks prosent torsdag.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management har gått igjennom listen over børsen i 94 ulike land og Oslo Børs er den børsen som har gjort det nest dårligst i år. OBX-indeksen, som omfatter de 25 mest likvide aksjene på børsen, har målt i dollar og inkludert utbytter falt 35 prosent hittil i år – kun «slått» av børsen i Brasil som er ned 37 prosent.

– Hvor skal man flykte?

– Det er egentlig for sent å flykte når det først nå har falt så mye, sier Næss.

Glem 2020, se mot 2021

Investeringsdirektøren mener man allerede nå bør begynne å posisjonere seg for 2021.

– Det er klart at verden vil gå videre, så det jeg synes bør være fokus er å glemme det fundamentale i 2020 og begynne å se på 2021, sier han.

– Posisjoner deg for 2021. Inntjeningen for 2020, riktignok ikke for alle selskaper, blir ødelagt. Forhåpentlig har vi ryddet opp i 2021, sier Næss.

Ser underlige ting i oljemarkedet

Han tror oljeselskapene vil være de selskapene som rammes hardest også torsdag. Oljeprisen er ned fire prosent til 34,40 dollar fatet. Markedet er totalt rammet av at Opec med Saudi-Arabia i front og Russland har brutt forhandlinger om ytterligere produksjonskutt, og den påfølgende økningen i produksjonen.

Robert Næss har sett på prisen for olje med levering i januar 2021. Den har nå falt til 41 dollar fatet, fra tidligere 51 dollar. Selv på olje med levering i 2029 har prisen falt fra 57 dollar fatet til 54 dollar fatet.

– Markedet har priset inn at dette får varige følger, sier Næss.

Han ser dog lyspunkt. Shanghai-børsen er blant børsene som har gjort det aller best i år med en nedgang på bare et par prosent. Det til tross for at Kina har flest smittetilfeller og antall døde av koronaviruset. Landet har satt inn enorme tiltak for å stanse viruset.

– De har ansett seg ferdig med det hvis man skal være litt optimist, sier Næss.

Avfeier ny finanskrise

Siden toppen 17. januar har hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt 25 prosent.

Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning sier han er overrasket over så store utslag på børsen. Han tror de europeiske børsene kommer til å åpne videre ned torsdag.

Forvalter Kristian Tunaal.
Forvalter Kristian Tunaal. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Det tar nok tid til dette går over. Vårt grunnsyn er fremdeles at dette viruset på et tidspunkt vil stoppe opp, så får vi se når det blir, sier han.

Han tror høyt belånte selskaper innen reiseliv vil rammes hardest på børs torsdag.

– Det er noen selskaper som slåss for sitt liv nå. Markedet allerede har solgt ned noen selskaper med høy gjeld, sier Tunaal.

Han mener noe av det sikreste vil være å sette penger i norske banker.

– Er vi på vei inn i en ny finanskrise?

– Nei, det tror jeg ikke. Økonomien har vært god i utgangspunktet. Før finanskrisen i 2008 hadde bankene hadde satt på masse udetonerte bomber, det gjør de ikke nå, sier forvalteren.

Roger Berntsen i Nordnet venter også et nytt kraftig børsfall torsdag morgen. Når børsen åpner venter analytikeren at hovedindeksen vil falle med 5,4 prosent. DNB Markets tror børsen åpner ned 3,5 prosent.

Sier det kun er opsjon igjen i Norwegian

Natt til torsdag kunngjorde USAs president Donald Trump at USA innfører reiseforbud fra Europa til USA i 30 dager fra midnatt fredag amerikansk tid. Forbudet gjelder ikke Storbritannia.

Det vil åpenbart ramme flyselskaper med ruter til USA, deriblant Norwegian som hittil i år har falt 79 prosent på børs.

– Du kan si morsomt at Norwegian er en av de aksjene som har falt minst på børs hvis man regner på selskapsverdi (enterprise value), sier investeringsdirektør Robert Næss.

Selskapsverdi bestemmes av verdien på gjelden og egenkapitalen. Norwegian har som kjent skyhøy gjeld.

– Den har falt lite. Det forteller ikke at verdien er lav, men at det kun er opsjon igjen i selskapet, sier han.

– Så, det betyr at selskapet ikke er verdt noe som helst?

– Ja, det er egentlig det det betyr. De trenger hjelp og det spørs om aksjonærene er villig til å gå inn med penger. Selv om du får avgifter litt ned er det jo ingen som vil fly, sier Næss.

Investeringsdirektøren satt onsdag kveld og så på målinger fra Vegvesenet hvor man kan telle antall biler som passerer ulike steder. Han undersøkte trafikken til flyplasser i Norge i perioden mellom 05:00 og 07:00.

– For Flesland falt biltrafikken med 25 prosent og for Gardermoen med 12 prosent sammenlignet med tilsvarende ukedag tidligere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.