– Energiaksjene både i Asia, Europa og USA falt kraftig tirsdag, mens telekomaksjene viste vei. Børsbildet i 2023 har tilsynelatende blitt snudd opp ned fra 2022, dog om denne trenden fortsetter er for tidlig å si, sier Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.
Onsdag fortsetter fallet på Oslo Børs. Hovedindeksen falt rundt 1,5 prosent og skiller seg ut fra det meste av børsverden for øvrig. Ute i de europeiske aksjemarkedene er det bred oppgang etter lettende makrotall denne uken.
Kraftig oljeprisfall
Oslo Børs påvirkes i større grad enn andre børser av oljeprisen på grunn av de mange oljerelaterte selskapene som er notert her. Det siste døgnet har det vært store bevegelser i oljeprisen. Tirsdag formiddag var prisene oppe i nesten 87 dollar fatet. Ved børsslutt onsdag handles et fat nordsjøolje til 78 dollar i spotmarkedet.
Flere peker på bekymring rundt etterspørselen på kort sikt på grunn av høye smittetall og dødstall i Kina etter de strenge smitteverntiltakene ble lettet i landet.
Samtidig falt spotprisen på europeisk gass, målt ved den nederlandske referanseindeksen TTF, fem prosent til 65 euro per megawattime. Det er det laveste nivået siden før krigen brøt ut i februar 2022. Prisen på gass, som eksploderte høsten 2021 og bare fortsatte å sjokkere i fjor, har det siste året fått større påvirkning på noen av de store energiselskapene som er med å flytte Oslo Børs.
- Oslo Børs' store lokomotiv, olje- og gasselskapet Equinor, faller over fire prosent onsdag. Som vanlig er oljegiganten mest omsatt. De siste to dagene har Equinor-aksjen falt over 10 prosent. Aksjekursen er nå på sitt laveste siden i fjor sommer.
- Olje- og gasselskapet Aker BP er nest mest omsatt og falt rundt 3,1 prosent.
Ifølge rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets kan gårsdagens gode stemning i Europa forklares med overraskende lave inflasjonstall fra kontinentets største økonomi Tyskland. Hun mener nøkkeltall fra eurosonen har holdt seg betydelig bedre opp enn ventet siden i fjor sommer.
«Med den bedrede energisituasjonen er utsiktene fremover langt bedre enn krisescenarioene for eurosonen som mange så for seg tidligere i høst. Alt i alt er det da kanskje ikke så rart at de europeiske børsene gikk mot strømmen og steg i går», skriver hun.
Onsdag steg Euronext 100-indeksen rundt 1,2 prosent og DAX-indeksen i Frankfurt 1,6 prosent.
Kinesisk støtte
Fremtidsindeksene for det amerikanske aksjemarkedet stiger også svakt onsdag. I Hongkong steg børsen mer enn tre prosent på nyheter om at Kina vurderer ytterligere tiltak for å dempe likviditetsstresset i enkelte av landets kjempestore eiendomsutviklere, ifølge Bloomberg News.
Kina vurderer også å åpne opp for noe import av kull fra Australia etter mer enn to år med stans av kullimport fra landet. Forbudet oppsto etter forholdet mellom de to nasjonen kjølnet sent i 2020 da det blant annet ble etterspurt en uavhengig undersøkelse av opphavet til koronaviruset.
Kinas kommisjon for utvikling skal tirsdag ha diskutert å tillate fire store råvareimportører å kjøpe australsk kull i år, skriver Bloomberg News, som viser til kilder med kjennskap til saken. Børsen i Australia steg rundt 1,6 prosent onsdag. Den australske dollaren styrket seg også markant på kort tid.
Nikkei-indeksen i Japan falt 1,45 prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.