hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt 0,6 prosent fra åpning fredag, men har etter en snau halvtimes handel hentet seg inn igjen og ligger nå rimelig flatt.

Det skjer etter at flere av de amerikanske teknologigigantene torsdag stort sett la frem tilsynelatende gode resultater for tredje kvartal, men som jevnt over ble mottatt ganske dårlig av markedet.

Twitter falt for eksempel 17,53 prosent i etterhandelen etter å ha lagt frem resultater. Apple falt over fire prosent. Det betyr at disse aksjene ventes å falle ganske kraftig når handelen på Wall Street åpner. Slikt påvirker de globale markedene, også Oslo Børs.

Handel i fremtidskontrakter på teknologibørsen Nasdaq faller over to prosent fredag morgen. På S&P 500 futures faller det like under to prosent.

Oljeprisen falt hele fredag morgen, men samtidig som børsen åpnet skjøt den i været og stiger halvannen prosent et snaut kvarter etter børsåpning. Et fat av nordsjøoljen brent koster nå rundt 38 dollar. Den siste uken har oljeprisen falt ti prosent.

Nykommer på børsen faller kraftig

Børsens største selskap, Equinor, faller rundt 1,8 prosent.

Kongsberggruppen la fredag frem resultater for tredje kvartal som var kraftig forbedret fra i fjor. Styret har vedtatt et tilleggsutbytte og tilbakekjøp av aksjer. Aksjekursen stiger syv prosent.

Børsnykommeren Airthings, med seriegründer Geir Førre og tidligere alpinist Aksel Lund Svindal på eiersiden, ble notert på Merkur Market fredag og har fått en tung debut. I forkant av børsnoteringen hentet selskapet penger ved å utstede nye aksjer til 13,50 kroner per aksje. Det er altså det investorene var villig til å betale for den da.

Fredag omsettes Airthings-aksjen for 10,85 kroner. Det tilsvarer et kursfall på rundt 20 prosent for dem som var med i siste kapitalinnhenting, såkalt emisjon.

Kraftig kronesvekkelse

Fall i oljeprisen og sur stemning i aksjemarkedene er en dårlig kombinasjon for den norske kronen som bare de tre siste dagene har svekket seg med rundt 40 øre mot euro. En euro koster fredag 11,18 kroner.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets kaller det for smått brutale bevegelser.

– Selv om både svakere vekstutsikter og lavere oljepris er sterkt bidragsytende til kronesvekkelsen, er dette nok et eksempel på den selvforsterkende spiralen som settes i gang. Smittebølge, nedstengninger og politisk usikkerhet har gitt børsfall, skriver han i bankens morgenrapport fredag.

For norske forvaltere betyr det at de har valutasikret mer enn nødvendig og at markedsverdien av disse sikringene har falt i takt med kronesvekkelsen, ifølge Østnor, som skriver at reguleringer etter finanskrisen innebærer at forvalterne da må stille mer sikkerhet til sin motpart i sikringene påfølgende dag, hvilket gir klare incentiv om å redusere sikringsbeløpet.

– Det innebærer å selge kroner. Vi skal heller ikke utelukke at spekulanter har vært posisjonert for en sterkere krone i lys av at norsk økonomi har gjort det bra gjennom krisen og ikke ser en like alvorlig smitteutvikling som i en del europeiske land, skriver valutastrategen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.