Saken oppdateres.

Tirsdag morgen åpner børsen med en liten oppgang på 0,1 prosent. Etter en halvtime med handel ser Oslo Børs slik ut:

  • De tre mest omsatte aksjene er Nel, Equinor og Yara.
  • Equinor faller med 0,67 prosent, DNO stiger med 1,57 prosent og Aker BP stiger med 0,8 prosent.
  • Kongsberg Automotive stiger med 1,17 prosent. Den sveitsiske kapitalforvalteren Teleois Capital Partners, som sitter i styret til Kongsberg Automotive, har tegnet seg for 695,4 millioner aksjer i KOA-reparasjonsemisjonen som ble sluttført mandag.
  • DNB stiger med 0,53 prosent.
  • Norwegian faller med 2,5 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs stengte helt flatt mandag ettermiddag, og etter at de fleste av de største selskapene la frem regnskapstall i forrige uke, er oppmerksomheten mer rettet mot makro-nøkkeltallene.

Tirsdag morgen styrker dollaren seg svakt og dollarindeksen, som måler dollaren mot internasjonale valutaer, ligger på 93,78 tirsdag morgen – en liten oppgang fra gårsdagens nivåer som var det laveste siden mai 2018.

Det er svak oppgang på de asiatiske børsene tirsdag, etter at de toneangivende amerikanske indeksene i snitt steg 0,9 prosent på mandag.

Frykter ny smittebølge – Reise- og flyaksjer faller

I frykt for en ny smittebølge har de europeiske aksjene innenfor reiseliv falt på børs i takt med økte smittetallene i flere av de europeiske landene og USA.

Et nedslående Ryanair-regnskap utløste mandag et massivt fall i reise- og flyaksjer, som falt med over ti prosent flere steder i Europa. SAS-aksjen kom godt ut av det og falt bare 0,7 prosent. Den danske næringslivsavisen Børsen skriver at «aksjen lever sitt eget liv i forbindelse med kapitalforhøyelsen».

Aksjeanalysesjef i Sydbank Jacob Pedersen sier til avisen at noe av grunnen er de ulike passasjerene til flyselskapene.

– SAS' passasjerer er i stor grad forretningsreisende og neppe like mange fritidsreisende, og det er spesielt fritids- og ferieselskaper som reagerer på utviklingen, oppgir aksjeanalytikeren.

SAS-aksjen har vært hardt rammet av markedsuroen som koronaviruset har ført med seg. Aksjen har mistet nesten halvparten av markedsverdien i år.

Av de seksten største selskapene på børs innenfor sektoren i Europa falt alle mer enn tre prosent fra start mandag. Tui, Easyjet og eieren av British Airways og Iberia – International Airlines Group (IAG) – falt alle ned med rundt ti prosent. Det skriver CNBC.

Tirsdag morgen faller IAG og Easyjet, mens Ryanair stiger med 1,15 prosent. SAS-aksjen stiger med 1,35 prosent.

Detaljhandelen opp 5,7 prosent i juni

Tirsdag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for detaljomsetningen – ikke medregnet salg av motorkjøretøy – fra mai til juni. Ifølge SSB økte detaljhandelen med 5,7 prosent.

Det største bidraget til veksten kommer fra dagligvare og klesbutikker. Dagligvareomsetningen er ifølge SSB på et rekordhøyt nivå, mens omsetningen i klesbutikker også er høyere enn før koronaviruset.

Oljeprisen

Etter å ha nådd en post-koronatopp på rett over 44 dollar fatet, falt oljeprisen i begynnelsen av forrige uke.

Tirsdag morgen koster ett fat nordsjøolje (brent spot) 43,5 dollar, en oppgang fra gårsdagen da oljeprisen falt til 42,5 dollar. Nordsjøoljen har ligget stabilt over 40 dollar fatet siden starten av juni.

I en kommentar mandag morgen skriver oljeanalytiker Helge André Martinsen at det kortsiktige markedet har oppmerksomheten rettet mot det stadig fallerende forholdet mellom Kina og USA.

Samtidig har dollaren svekket seg markant de siste dagene.

«Oljeprisen har ligget ekstremt tett mellom 42 og 43 dollar fatet i juli, og handlet flatt fredag. Kortsiktig vil forholdet mellom Kina og USA ha investorers oppmerksomhet, i tillegg til risikoen for en smittebølge nummer to. Men den kraftige dollarsvekkelsen har vært støttende for oljeprisene», skriver Martinsen i kommentaren mandag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.