Hovedindeksen på Oslo Børs endte til slutt opp 0,46 prosent mandag, til 1.117,28 poeng.

Gjennom handelsdagen var det store svingninger for hovedindeksen som startet dagen med et fall på 1,3 prosent.

Ekstreme utslag i globale renter skapte kraftige fall i aksjemarkedene verden over forrige uke. Oslo Børs avsluttet uken med et fall på fire prosent, og med det ble fredag den verste handelsdagen på Børsen siden mars 2020.

Rente- og resesjonsfrykt

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets, sier det mest interessante for utviklingen i aksjemarkedene nå er hvor mye mer rentene kan stige – spesielt fastrenter med lengre løpetid.

– Sentralbankene har gjort det klart at styringsrentene skal mye opp på kort sikt, men rentene med lengre løpetid reflekterer investorenes syn på hvor lenge man tror rentenivået vil holde seg så høyt, og det er det som er aller viktigst for blant annet prisingen i aksjemarkedet, sier Borgen.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets
Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets (Foto: Petter Berntsen)

Den amerikanske tiårsrenten, ofte kalt «tiåringen» regnes som verdens viktigste referanserente. Forrige uke steg tiåringen med nesten 30 basispunkter i løpet av to dager.

Mandag er renten 3,75 prosent – det høyeste nivået siden 2010.

– Det er en kraftig bevegelse. Mer krigsfrykt og svake nøkkeltall bidrar også til dårligere stemning i markedet, sier Borgen og legger til:

– Hvor mye mer rentene kan stige, og hvor mye det vil smerte markedet, kombinert med utsiktene til resesjon i store deler av verden, er det nok mange som er spente på om dagen, inkludert meg, sier Borgen.

– Ser lite sannsynlig ut

Forvalter Audhild Asheim Aabø i Nordea er forberedt på at det fortsatt vil være urolige tider i aksjemarkedet den kommende tiden.

– Det store spøkelse er frykten for en dyp resesjon. Vi fikk en stygg avslutning forrige uke, hvor rentehevingene førte til børsnedgang. Mange har nok håpet at det skal klare en myk landing, men jeg tror markedet har begynt å prise inn nedgangen – for det ser lite sannsynlig ut.

Audhild Asheim Aabø, forvalter i Nordea.
Audhild Asheim Aabø, forvalter i Nordea. (Foto: Paul S. Amundsen)

Hun sier at selv om de amerikanske børsene er fryktelig mye ned, har inntjeningen holdt seg greit og til tider vært opp.

– Det i seg selv tilsier at markedet venter en nedgangsperiode på veksten. Om vi har nådd bunnen, tør jeg ikke spå. Vi kommer til å se mye turbulens i markedet fremover. Det er fortsatt krig, forsyningsflaskehalser og en rekordhøy inflasjon, sier Aabø.

Oljeprisnedtur

Resesjonsfrykt, renteoppgang og store valutabevegelser har ført til usikkerhet i råvaremarkedene.

Mandag falt oljeprisen, og et fat nordsjøolje handles for 84,88 dollar – mot 86,09 dollar fatet ved børsslutt fredag.

Den kraftige oppgang i den amerikanske dollaren bidrar sterkt med å senke oljeprisen. Sist gang dollaren var på et like sterkt nivå var tilbake i 2002, opplyser Borgen.

Ifølge banken ANZ priser nå markedet inn virkningene av en dyp resesjon, og oljekartellet Opec kan komme til å intervenere i råoljemarkedene igjen, skriver Trading Economics.

Tidligere i september kunngjorde Opec+ et kutt i forsyningen og lovet å iverksette ytterligere tiltak dersom ustabile markedsbevegelser blir vedvarende.

Oljegigantene Saudi Aramco og Crescent Petroleum advarte også om at en lavere oljepris vil føre til underinvestering i sektoren og at det er den underliggende årsaken til den globale energikrisen.

Nær bunnotering

Pilene har pekt rett ned for de amerikanske børsene siden midten av august, og nærmer seg årets bunnoteringer. Ekstra drahjelp nedover kom onsdag, da den amerikanske sentralbanken hevet styringsrenten med 0,75 prosent, samtidig som rentebanen for 2022 og 2023 ble kraftig oppjustert.

Wall Street endte uken kraftig ned. Den industritunge Dow Jones-indeksen falt 4 prosent for uken, til det laveste nivået siden november 2020. Den brede S&P 500-indeksen falt 4,65 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt 5,07 prosent for uken.

Nasdaq har falt rundt 16 prosent på litt over en måned, i takt med at risikokapitalen har tørket helt inn og investorene søker trykkere havner som statsobligasjoner og gull. Dow Jones og S&P 500 følger like bak og er i samme periode ned 12 til13 prosent.

Surt på Asia-børsene

Det var nedgang som preget brorparten av Asia-børsene ved ukestart. I Japan falt Nikkei 2,6 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var ned 2,3 prosent.

Shanghai Composite i Kina svekkes 0,08 prosent, mens Hang Seng i Hongkong startet med oppgang, men falt så 0,9 prosent. Kospi i Sør-Korea falt 1,8 prosent.

– Det er uvanlig å se de asiatiske markedene sette tonen, sa valutastrateg Benjamin Shatil hos JPMorgan til Financial Times i morgentimene, og viser til at de vanligvis følger etter hva som har skjedd i Europa og USA.

Han mener at dette delvis skyldes lav likviditet i Asia-markedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.