Børsuroen fortsetter, både på Oslo Børs og ellers på kontinentet, i starten av uken der en rekke sentralbanker legger frem rentebeslutninger.

Svingningene var store på Børsen mandag. Hovedindeksen åpnet med et fall på rundt én prosent, før stemningen surnet utover formiddagen og den på det meste falt 3,5 prosent til sitt laveste nivå hittil i år. Utover ettermiddagen hentet Børsen seg betydelig inn, og endte med et fall på drøyt 0,7 prosent.

Oslo Børs har nå falt nesten ti prosent fra toppen i mars.

Torsdag kommer Norges Bank med det som på forhånd er ventet å bli en dobbel renteheving på 0,5 prosent, mens det i Sverige er ventet et løft på 0,75 prosentpoeng når Riksbanken legger frem sin rentebeskjed tirsdag.

Markedet er likevel mest spent før onsdagens rentebeskjed fra USAs sentralbank Federal Reserve. Nok en gang er det ventet at sentralbanksjef Jerome Powell vil heve renten med 0,75 prosentpoeng, samtidig som det vil bli fulgt nøye med på hva Powell tror om utviklingen fremover.

– Det er voldsomme utslag, frykten råder, oppsummerer investor Kristian Lundkvist det store fallet mandag.

Ellers i Europa var det bredt børsfall for de ledende indeksene, og da handelen åpnet på Wall Street falt også de toneangivende amerikanske indeksene.

– Vet ikke hvor mye det kan falle

Det er ikke bare i aksjemarkedet at nervøsiteten er til å ta og føle på. Mandag stiger også den amerikanske dollaren mot en gruppe andre valutaer i forkant av Feds rentebeskjed onsdag kveld. Den amerikanske valutaen har vært i stødig oppgang de siste månedene, godt hjulpet av stigende renter i USA, skriver Financial Times.

Samtidig stiger også den amerikanske tiåringen, altså renten på amerikansk statsgjeld med løpetid på ti år, til 3,5 prosent mandag ettermiddag norsk tid. Ifølge CNBC er dette det høyeste nivået på elleve år.

Investor Lundkvist sier han stort sett har forholdt seg rolig den siste tiden, men advarer om en tøff uke på Oslo Børs frem mot torsdagens rentebeskjed. Ifølge børstjenesten Holdings sitter investoren med børsnoterte aksjer i Norge, Sverige og Danmark for over 600 millioner kroner.

Lundkvist er største eier i kryptoselskapet Arcane Crypto, som han etablerte i 2018 sammen med investor Ketil Skorstad. Arcane har stupt på Stockholm-børsen siden toppen på 41 svenske øre i fjor vinter. I dag omsettes aksjen for rundt tre svenske øre.

– Jeg tror nok vi har sett inflasjonstoppen, og slik det ser ut nå, så tror jeg alt bremser opp. Mye har kommet kraftig ned, men man vet ikke hvor mye det kan falle, sier han.

I tillegg til selve beslutningene denne uken, er det også knyttet stor spenning til hvordan sentralbankene vurderer bildet for resten av året. Eksempelvis har USAs sentralbanksjef Powell vært veldig tydelig ved flere anledninger, på at Fed ikke kommer til å ta foten av gassen før det er tydelige tegn på at inflasjonen er på vei ned. I august ble prisveksten på 8,3 prosent, så vidt høyere enn ventet.

Investor Harald Espedal.
Investor Harald Espedal. (Foto: Marie von Krogh)

Tror det allerede er resesjon

Investor Harald Espedal, som forvalter om lag 2,5 milliarder kroner på vegne av seg selv og venner, peker på de skuffende amerikanske inflasjonstallene, resultatvarselet fra FedEx, og rentemøtet til Federal Reserve som hovedårsakene til børsuroen.

– Når inflasjonen holder seg så høy selv etter et markant fall i oljeprisen, som tross alt har vært den største driveren for den volatile inflasjonen i USA, blir nervøsiteten ekstra stor. Det vil den også være frem til man får bevis på at inflasjonen virkelig er på vei ned, sier Espedal.

Espedal har en bred portefølje med aksjer på Oslo Børs. Hans største posisjoner i vennefondet Salt Value er i Kid, Olav Thon Eiendomsselskap, Storebrand, Bonheur, DNO og BW Offshore, ifølge Holdings.

Han sier det har vist seg fornuftig i urolige tider å være eksponert mot mange forskjellige sektorer, tillegg til å ha en «brukbar likviditetsbeholdning».

Espedal mener det meste tyder på at man allerede er i resesjon i Europa. Men i aksjemarkedet er det USA som leder an.

– Markedet priser inn resesjon i USA i større og større grad. Resultatvarselet fra FedEx kan også være en bekreftelse på at det er dit man skal. Så spørsmålet virker ikke lenger å være om det kommer resesjon, men hvor lenge den vil vare, sier Espedal.

Espedal minner også om Kina, der myndighetene fortsatt kjører en relativt tøff covid-politikk.

– Der har det mye å si hva myndighetene vil foreta seg i den økonomiske politikken. Det betyr en god del, også for vestlige markeder, for Kina er med tiden blitt en betydelig del av verdensøkonomien, med et høyt forbruk av råvarer. Landet betyr mye for europeisk eksportindustri.

Fall for tungvekterne

Det var en skikkelig blåmandag for energisektoren på Oslo Børs hvor flere tungvektere falt markant. Børsens største selskap, Equinor, falt på det meste rundt fire prosent, men hentet seg inn til et fall på 0,8 prosent.

Kjell Inge Røkkes oljegigant, Aker BP, falt rundt tre prosent mandag ettermiddag, mens oljeselskapet Vår Energi endte ned 5,7 prosent.

Energianalytiker og partner Nadia M. Wiggen i Pareto viser til at økte renter, strammere pengepolitikk og resesjonsfrukt demper etterspørselen etter olje, og peker på at både olje- og gassprisene falt mandag.

– Vår Energi og Equinor er spesielt sensitive til gassprisene, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.