På den første handelsdagen i august åpnet hovedindeksen på Oslo Børs med et fall på 0,22 prosent. Det tok derimot ikke lang tiden før Børsen snudde opp 0,43 prosent.

Rett før børsstenging tiltok fallet, og hovedindeksen endte med en nedgang på 0,93 prosent.

Samtidig er det blandet stemning på Wall Street:

Oljemøte onsdag

Mandag faller oljeprisen over seks prosent og handles til 100,2 dollar fatet. Nedgangen skjer i påvente av toppmøte i Opec førstkommende onsdag, hvor medlemmene skal avgjøre størrelse på produksjonen i september.

Det er ventet at oljekartellet holder fast ved sin politikk om beskjedne forsyningsøkninger og holde den globale forsyningen stram, skriver Trading Economics.

Flere av Europa-børsene startet første handelsdag i august med oppgang. FTSE 100-indeksen i London stiger 0,46 prosent. DAX 30-indeksen i Frankfurt gikk opp rundt 0,41 prosent, mens Paris-børsen er opp rundt 0,45 prosent.

– Renter driver markedet

Til tross synkende oljepris kunne flere av de største selskapene på Oslo Børs notere solid fremgang da handelen stengte for den siste handelsdagen i juli i år. Oslo Børs endte fredagen med en solid oppgang på 2,3 prosent til 1.253,18 poeng. For hele juli steg hovedindeksen 7 prosent.

– Juli ble en bra måned for aksjemarkedet etter et svakt første halvår, påpeker sjefstrateg i Nordea, Eric Bruce.

Han mener utviklingen i juli illustrerer at det er renter som driver markedet for øyeblikket.

– Det er det som skjer på internasjonale børser kombinert med utviklingen i energiprisene som styrer Oslo Børs, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea.
– Det er det som skjer på internasjonale børser kombinert med utviklingen i energiprisene som styrer Oslo Børs, sier sjefstrateg Eric Bruce i Nordea. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Det er mye usikkerhet i markedet for øyeblikket og utviklingen fremover vil være basert på hva markedet tror om fremtidige renteøkninger, sier Bruce.

Passe gode nøkkeltall, som viser at inflasjonen dempes - men ikke for mye, blir avgjørende ifølge Bruce, men tror august kan by på videre børsuro i det globale aksjemarkedet. Som også vil påvirke Oslo Børs.

– Det som skjer på internasjonale børser kombinert med utviklingen i energiprisene er det som styrer Oslo Børs. Går det mot resesjon så kan det ramme Oslo Børs spesielt hardt om oljeprisen påvirkes, sier Bruce, men understreker at det skal mye til for at oljeprisen faller med et så stramt energimarked.

En resesjon defineres av minst to kvartaler hvor økonomien krymper. Det er derimot inflasjon - vedvarende prisvekst - som har preget verdensøkonomien i lengre tid. For å håndtere den stigende prisveksten har sentralbankene hevet rentene i et sjeldent raskt tempo.

Årets beste måned

Juni ble en tøff måned i globale aksjemarkeder, med amerikanske indekser ned mellom syv og ni prosent for måneden. Sammen med en tung utvikling for energiaksjer, fulgte hovedindeksen på Oslo Børs markedene ned med et fall på 9,1 prosent i juni.

I juli har imidlertid Oslo Børs slått tilbake med en oppgang på 7,1 prosent, og er dermed opp 4,3 prosent hittil i år. Juli er hittil i år den beste måneden for Børsen siden november 2020.

Aksjene som steg mest i juli er hydrogenselskapet Nel med en oppgang på 38 prosent. Solenergiselskapet Scatec steg 35 prosent, mens karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture steg 29 prosent. E-læringsselskapet Kahoot hadde også solid oppgang i juli og steg 27 prosent.

For enkelte selskaper var juli en mer dyster måned.

Aksjene som har bidratt mest negativt til børsutviklingen i juli er vaksineselskapet Nordic Nanovector med et fall på 26.5 prosent i juli. Deretter følger Telenor med en nedgang på 10,69 prosent. Tørrlastrederiet Golden Ocean Group falt 7,86 prosent og Aker BP -2,40 prosent i juli.

August og september har historisk vært de to mest svake periodene i aksjemarkedet.

Ifølge statistikk fra AksjeNorge har august og september i snitt hatt negativ avkastning i perioden 1983-2016, der september har vært den desidert verste måneden med en gjennomsnittlig månedsavkastning på minus 1,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.