Hovedindeksen på Oslo Børs var på det verste ned tre prosent mandag. Men utover ettermiddagen hentet Børsen seg litt inn igjen og stengte ned 2,35 prosent.

It-selskapet Kahoot var blant taperne med et fall på nesten 15 prosent. Men den største taperen var rederi- og investeringsselskapet Jinhui Shipping, som stupte nesten 17 prosent. En annen taper var det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Golden Ocean, som falt over 13 prosent.

Børsfall verden rundt

Det var kraftige børsfall i Europa og på Hongkong-børsen som preget starten på denne handelsuken.

Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Asset Management påpeker at høsten historisk sett har kunnet by på flere skjær i sjøen i aksjemarkedet, sammenlignet med resten av året.

– Det er fristende å si «hva annet er nytt?». September og oktober er kjent som månedene hvor markedet er sårbart. Det kan være mange grunner til det. Én av grunnene kan være at investorene faktisk nå virkelig begynner å følge med på om selskapene klarer å levere på sine helårsmål, sier han.

I 14.30-tiden falt hovedindeksen tre prosent, mens det var tilsvarende fall for de andre ledende indeksene ute i Europa.

Hovedindeksen styrte altså mot årets verste dag, men hentet seg inn mot slutten. Dermed endte dagen opp som årets nest verste. Sist Børsen opplevde et lignende fall var 19. juli da hovedindeksen falt 2,39 prosent gjennom dagen etter et kraftig oljeprisfall som følge av at Opec+ ble enige om å øke oljeproduksjonen.

Kraftige fall

Flere av de største børsene i Asia holder stengt mandag, men Hangseng-indeksen ved Hongkong-børsen falt over tre prosent på starten av uken. Kinesiske forsikringsselskaper og finansinstitusjoner børsnotert i Hongkong falt bredt.

I Europa er det bredt fall:

  • Euronext 100 i Paris faller rett over to prosent.
  • Frankfurt Dax faller 2,3 prosent.
  • OMXN40 Norden-indeksen faller 1,7 prosent.
  • Moskva-børsen faller 2,2 prosent.

Utviklingen i markedet kan tilskrives Evergrand-situasjonen, mener ekspertene.

Det kinesiske eiendomsselskapet er i en dyp krise med gjeld på 2690 milliarder kroner, og nærmer seg kollaps. Selskapet står overfor en skjebneuke med låneforfall på banklån så vel som obligasjonslån denne uken. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Wealth Management er ikke i tvil om at China Evergrand er det som får markedene til å skjelve mandag.

– Vi vet at selskapet har problemer med gjelden, og det er det som tynger markedet i dag. De fleste tenker nok at obligasjonseierne må ta noen tap. Hovedbekymringen er den økende gjelden i Kina og hva det vil ha å si for verdensøkonomien, sier sjefanalytiker Bruce.

– Selskapet har enorme fordringer, og hvis det ikke klarer å innfri finansielle forpliktelser vil det kunne gi tap på andre investeringer i Kina, legger han til.

Porteføljeforvalter Tunaal i Alfred Berg mener Evergrand-krisen kan bli en test på robustheten i Kinas finanssektor. I likhet med Bruce påpeker forvalteren den høye gjeldsgraden i Kinas næringsliv.

– Hvis dette var et enkeltstående tilfelle ville markedene sannsynligvis ignorert det. Hvor alvorlig det er kan ingen si med sikkerhet. I Kina er staten långiver i siste instans, og myndighetenes evne til å styre likviditetstilførselen er betydelig. Gjennomføringsevnen kan neppe trekkes i tvil, sier Tunaal.

Kreditorer og aksjonærer rammet

Kelly Chen, makroøkonom i DNB Markets, sier at både kreditorer og aksjonærer er blitt berørt av krisen. Samtidig er det usikkert om det blir mer omfattende konsekvenser av Evergrandes betalingsproblemer, understreker hun.

– Meglerne våre har ringt for å bli oppdatert om hva som skjer med Evergrande, og hva selskapets krise kan ha å si for resten av markedet. Selskapet ligger an til å komme i brud med lånebetingelsene i obligasjonene, og har nå 30 dager på seg til å betale rentene på denne gjelden.

Chen mener det er størst sannsynlighet for at selskapet restruktureres og overlever ved at det får refinansiert gjelden, men påpeker at det ser farlig ut:

– At Evergrande tidligere i høst måtte gjøre opp leverandørgjeld gjennom å betale i form av boligprosjekter, i stedet for kontanter, tyder på at selskapet befinner seg i en alvorlig likviditetsskvis. Markedene har også i større grad begynt å prise inn halerisiko.

Ifølge Chen er kreditorgruppen i Evergrande svært omfattende, men hun mener eierne av obligasjonene kan være de som er strengest overfor selskapet.

– I tillegg til obligasjonsgjelden, er boligprosjektene finansiert både gjennom statseide banker og vanlige forbrukere. Kundene har kjøpt investeringsprodukter av Evergrande mot en rente på innskuddene, og disse har gått med på å finansiere boligbygging.

Rentemøter i USA og Norge

Onsdag er det duket for rentemøte i USAs sentralbank Federal Reserve, før Øystein Olsen i Norges Bank legger frem ny rentebeskjed her hjemme på torsdag. Bruce i Nordea tror disse hendelsene allerede er priset inn i markedet.

– I USA forventer de fleste at det vil bli en nedtrapping av obligasjonskjøpene allerede i år, og det skal mye til for at det ikke skjer. Markedet tror også på signaler om renteøkning allerede i år. Her hjemme vet alle at det blir en renteøkning, oppsummerer han.

Også Tunaal peker på nødtiltakene som sentralbankene trappet opp under koronakrisen. Han tiltakene ikke bør få leve uendelig, særlig i lys av at økonomien har tatt seg opp.

– Basert på selskapenes rapportering, synes det også som om inntjeningen er god, og i bedring. Dette er viktig, langsiktig er det alltid sammenheng mellom selskapenes inntjening og børsens utvikling, sier Tunaal.

I 11.45-tiden er samtidig oljeprisen ned rundt to prosent, og fatprisen ligger på 74 dollar. Fremtidsindeksene knyttet til de ledende, amerikanske børsene peker også nedover. Dow-futures er i skrivende stund ned over 1,5 prosent, mens fremtidsindeksene knyttet til Nasdaq og S&P 500 begge faller over én prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.