Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 0,55 prosent torsdag, etter å ha vært ned nesten to prosent på det meste.

Ellers i Europa var det også bred nedgang, med unntak av Moskva-børsen. Det er inflasjonsfrykt som herjer i aksjemarkedet, med økende bekymring for at inflasjonen i USA ikke har nådd toppen, skriver Trading Economics.

Den tyske DAX-indeksen faller over to prosent og er ned 2,23 prosent. Den europeiske samleindeksen Stoxx 600 faller 2,40 prosent og nede på sitt laveste nivå på ni uker.

I Storbritannia faller FTSE 100-indeksen 1,82 prosent og Paris-børsen er ned 2,17 prosent

Oljeprisen handles til 105,07 dollar per fat, ned 1,27 prosent fra onsdagens nivåer.

Det norske robotselskapet Autostore presenterer torsdag sin tredje kvartalsrapport siden børsdebuten i oktober. I første kvartal leverte Autostore en omsetning på 123 millioner dollar. Resultatet før skatt endte på 28,2 millioner dollar. Aksjen faller 3,60 prosent i børsåpningen, men har etter en times handels falt 10,63 prosent.

Gustav Witzøes oppdrettsselskap Salmar doblet resultatet etter rekordsterke laksepriser. Det operasjonelle driftsresultatet endte på 1,26 milliarder kroner i første kvartal, viser resultatrapporten som legges frem torsdag. Salmar-aksjen faller 7,23 prosent på Børsen.

Wall Street falt

Alle de tre ledende indeksene på Wall Street åpnet med fall onsdag, før det så snudde rundt kort tid senere. Fasiten ble likevel et bredt fall for nøkkelindeksene.

Utviklingen på Wall Street kom etter at det før handelsstart ble lagt frem fortsatt brennhete inflasjonstall. Rapporten viste at prisveksten avtok mindre enn ventet, men fortsatt er på rekordhøye nivåer.

Inflasjonen for april var 8,3 prosent og er fortsatt rekordhøy, men den er litt lavere enn prisstigningen på 8,5 prosent som ble notert i mars. Sist den lå på dette nivået var på begynnelsen av 1980-tallet.

Inflasjonstallene førte til et bredt fall i kryptomarkedet. Bitcoin falt til 25.401,05 dollar, det laveste nivået siden 28. desember 2020, og er ned mer enn 45 prosent så langt i år.

Fra toppen på 69 000 dollar i november 2021 har kryptovalutaen mistet nesten to tredjedeler av sin verdi.

Asia-børsene faller

Det er nok en dag med nedgang for hovedindeksene ved børsene i Asia. Nikkei-indeksen startet med en nedgang på to prosent da handelen åpnet torsdag morgen. Nedgangen har avtatt noe utover handelsdagen.

Goldman Sachs skriver i en ny analyse, ifølge Bloomberg, at en rekke sentralbanker i fremvoksende økonomier gjør seg klare til å stramme inn og sette opp renten. Hovedårsaken er prisveksten.

Sentralbanken i Hongkong har støttekjøpt sin egen valuta på torsdag for å forhindre at den svekker seg. Dette er første gang på 18 måneder, ifølge CNBC. Hongkong dollar er knyttet direkte opp mot amerikanske dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.