Da handelen startet tirsdag morgen klatret hovedindeksen markant opp med 0,84 prosent i åpningsminuttene. Ved klokken 13.00 var indeksen opp 0,64 prosent, før den til slutt stengte opp 1,37 prosent.
Oppgangen kom etter en pessimistisk start på handelsuken der hovedindeksen falt 1,2 prosent mandag – senket av en kraftig nedgang i oljeprisen.
Det var i all hovedsak nye smitterekorder i Kina og usikkerhet knyttet til demonstrasjoner mot landets strenge koronapolitikk, som førte til at oljeprisen (brent spot) falt til det laveste prisnivået siden januar mandag.
– Nedgangen skyldes trolig økt usikkerhet knyttet til etterspørselen fra Kina fremover, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i sin morgenrapport tirsdag.
Tirsdag har imidlertid trenden snudd. Oljeprisen stiger tre-fire prosent og et fat nordsjøolje ble tirsdag ettermiddag omsatt for rundt 86 dollar fatet.
Bedring i Asia
Rekylen i oljeprisen bidrar til å løfte flere av energiselskapene på Oslo Børs hvor Equinor, Vår Energi og Aker BP stiger henholdsvis 2,28, 1,13 og 0,79 prosent tirsdag formiddag.
Selve oppgangen i oljeprisen knyttes til spekulasjoner om hvorvidt Opec og Opec+ vil kunngjøre reduksjoner i produksjon og eksportkvoter ved neste møte, som finner sted kommende søndag.
– Episoden viser likevel at markedet er nervøst og preget av usikkerhet. Det skyldes også at EU ennå ikke er blitt enige om en makspris på russisk olje, skriver Magnussen.
Samtidig øynet markedet håp da kinesiske myndigheter tirsdag morgen inviterte til pressekonferanse om koronaviruset. Dette var med på å løfte de asiatiske børsene tirsdag, hvor både i Hongkong-børsen og Shanghai endte dagen med kraftig oppgang.
På pressekonferansen fortalte myndighetene at de vil fortsette å finjustere nullsmitte-politikken. Kina vil også sette opp farten for å sikre at en større andel eldre personer vaksineres mot korona og etablerer en egen innsatsgruppe, skriver NTB. I Kina er kun 65,8 prosent av personer over 80 år fullvaksinert, opplyste NHC.
Sjefanalytiker med fokus på Kina i Danske Bank, Allan von Mehren, peker på at signalene fra pressekonferansen er positive:
- For markeder, husholdninger og bedrifter er det viktig at man nå kan se en ende på nullsmitte-strategien og en bedring av økonomien. På den andre siden kan det oppstå et kortsiktig kaos som følge av en kraftig økning i virusspredningen. Vi tror fortsatt ikke vi vil se en full gjenåpning før mot sommeren og når de eldre er fullvaksinerte, skriver von Mehren i en rapport tirsdag.
Viktige inflasjonstall
Ellers begynner de første foreløpige inflasjonstallene fra eurosonen å komme inn tirsdag. Tirsdag står tallene fra Tyskland og Spania for tur.
– Det vil bli en pekepinn for prisveksten i eurosonen. Det er ventet at årsveksten i totalinflasjonen er noe lavere for november sammenlignet med oktober. Både energikostnader og matvarepriser er fortsatt på et høyt nivå, mens bensinpris begynner å avta, skriver Handelsbanken i en morgenrapport.
Prisstigningen i Spania ble i november registrert til 6,8 prosent, det laveste nivået siden invasjonen i Ukraina i februar. Det nasjonale statistikkbyrået INE melder at fallet i inflasjonen i all hovedsak skyldes noe lavere priser på strøm og drivstoff. Vindkraft og lavere oljepriser på verdensmarkedet bidro til dempingen, skriver NTB.
Ifølge Magnussen er det ventet at inflasjonen på EU-harmonisert basis avtar fra 11,6 prosent i oktober til 11,3 prosent i november.
– Hovedbildet er altså at inflasjonen kan være i ferd med å toppe uti eurosonen. Det er likevel god grunn til å vente et nytt betydelig rentehopp fra ECB 15. desember. Signalene har gått klart i retning av en heving på 50 basispunkter, som også er vårt anslag, skriver seniorøkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.