– Vi er i et vakuum når det gjelder hva slags spådommer man kan ha om fremtiden. Vanligvis ville investorer sett mer på tallene i kvartalsrapportene som kommer ut i disse dager, men slik det er nå, når det er så urolig, så hører man mer på hva selskapene sier om finansielle utsikter, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

Tirsdag formiddag faller Oslo Børs over to prosent, samtidig som at spotprisen for nordsjøolje faller kraftig. Ett fat brent spot handles til under 20 dollar og er ned mer enn 25 prosent. Det er det laveste nivået siden 1999.

Equinor faller nesten tre prosent, mens både Aker BP og DNO faller kraftig, henholdsvis rundt seks og åtte prosent. Aker Solutions er ned ti prosent ved åpning.

Ellers fosser tankrederiene frem på børs etter kraftige fall i oljeprisen med levering på kort sikt, mens prisen på levering frem i tid er mye høyere. Det taler for at flere vil kjøpe olje, lagre den og selge på senere tidspunkt. Slik lagring kan blant annet gjøres på tankskip, spesielt når lagrene på land begynner og fylles opp. Det vil skape lavere tilbud og økt etterspørsel etter tankskip.

  • Frontline stiger rundt syv prosent tirsdag.
  • Hunter stiger fem prosent.
  • Okeanis Eco Tankers stiger syv prosent.
  • Hafnia Limited stiger 15 prosent.

USA-oljen i minus sendte Wall Street rett ned

Mandag stengte Oslo Børs ned rett over prosenten etter at spotprisen for nordsjøolje (brent spot) falt mer enn åtte prosent gjennom dagen. Deretter fulgte et bredt fall for nøkkelindeksene på Wall Street samtidig som oljeprisen for amerikansk lettolje (WTI Crude) stupte til historisk lave nivåer.

Utover kvelden norsk tid var situasjonen så prekær at man måtte betale for å bli kvitt kontrakter, noe som aldri har skjedd før.

Over natten har imidlertid situasjonen normalisert seg, og juni-kontraktene handler tirsdag morgen til rundt 22 dollar fatet – opp cirka åtte prosent. Det var nemlig mai-kontrakten som kollapset mandag. Mange markedsaktører og analytikere pekte på at prisen på amerikansk lettolje falt kraftig av teknisk faktorer. Tirsdag utgår mai-kontrakten på WTI og mange investorer har rullert kontrakter, altså solgt mai-kontrakt og kjøpt juni-kontrakt.

– Det ligger an til et press på kontraktene fremover, i og med at produksjonen fremdeles er høy og lagrene er i ferd med å fylles. Vi forventer ingen bonanza i dag, sier sjefstrateg Rein.

Heller kreditt enn aksjer

– For øyeblikket ser kreditt mer attraktivt priset ut enn aksjer gitt de underliggende faktorene, sier porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management.

Han forvalter fondet Borea Obligasjon, et rent hybridfond som ikke er like hardt rammet som høyrentefond. Hittil i år har fondet levert en avkastning på minus 0,72 prosent. Oslo Børs er ned 22 prosent i samme periode.

Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management.
Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management. (Foto: Javad Parsa)

– Høyrenteobligasjoner falt omtrent like mye som Oslo Børs i mars. Det var en likviditetsskvis som bidro til å sende markedet dypere ned enn det vi anser at kredittkvaliteten i seg selv burde rettferdiggjøre. Det har skapt en del kjøpsmuligheter for kredittfond som har hatt cash tilgjengelig gjennom denne nedturen, sier han.

Han tror høyrentefond har vært igjennom den verste perioden, men utelukker ikke at man kan få en ny «dip». Han er derimot mer skeptisk til aksjemarkedet og synes innhenting har skjedd litt vel kjapt.

– Det er fremstår som om man priser inn et ganske positivt gjeninnhenting-scenario. Resultatene for første kvartal kommer ikke til å fange opp de fulle effektene av koronaviruset, og tallene for andre kvartal kommer ikke før på sensommeren. Etter hvert som vi får mer visibilitet skal vi derfor ikke utelukke at vi kan få en ny «dip» i aksjemarkedet, sier han.

Umulig å si noe om finansielle utsikter

Mandag var det altså i stor grad energi og sjømat som trakk Oslo Børs ned fra start. Til slutt endte Mowi ned 6,7 prosent ved børsslutt, etter at selskapet før børsåpning meldte om et svakt driftsresultat.

Leif-Rune Rein, investeringsdirektør i Nordea Liv.
Leif-Rune Rein, investeringsdirektør i Nordea Liv. (Foto: Mikaela Berg)

Investeringsdirektør Rein mener koronasituasjonen har gjort det nær umulig å si noe om fremtidig inntjening.

– Problemet i dag er hva man skal si om «guidingen», siden ingen vet når økonomien kommer til å åpne igjen. Det er selvfølgelig veldig lett å trekke den – du og jeg kan sannsynligvis gjette like godt på hva guidingen kan være, sier han.

– Alt avhenger av når samfunnet og økonomien åpner igjen, og vi vet ikke om det kommer noen tilbakeslag.

Norwegian ned etter konkursvarsel

Mandag endte Norwegian ned 0,22 prosent etter at det ble klart at de svenske og danske bemanningsselskapene som forsyner konsernet med til sammen 4700 ansatte slår seg konkurs. Av disse er over 1500 piloter.

De kompliserte og mindre rause permitteringsreglene i Sverige og Danmark er blitt trukket frem for å forklare hvorfor de fire selskapene ble slått konkurs. Mens norske piloter er permitterte og får dagpenger av staten, har de danske og svenske pilotene fått lønn av Norwegian.

– Det vi er i nå er en krisehåndtering. Det betyr at i denne krisehåndteringen når vi ikke har noen fly eller noen passasjerer har vi heller ikke inntekter. Da er det en ting som gjelder og det er å få kostnader ut av selskapet. Det vi gjør nå er å redusere kostnader. Når man reduserer kostnader forlenger man i livet til selskapet, sa Norwegian-sjef Jacob Schram til DN etter en pressekonferanse i selskapets hovedkontorer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.