Oslo Børs åpnet først opp 0,3 prosent mandag morgen, men svingte så tilbake til nedgang. Mandag ettermiddag vaket hovedindeksen rundt 1219 poeng, det samme hovedindeksen lå på da børsen stengte fredag ettermiddag.

Blant de store taperne på børs var det Røkke-dominerte fornybarselskapet Aker Offshore Wind. Aksjekursen falt nær 17 prosent etter at det ble kjent at selskapet ikke fikk noen lisens på et massivt planlagt havvindprosjekt nordøst i Skottland.

Lisenser fikk derimot en rekke konkurrenter av Aker Offshore Wind, deriblant de norske konkurrentene Magnora, BW Ideol og Bonheur, ifølge en melding fra Crown Estate Scotland.

Fornybarselskapet Kyoto Group dykket også nær 16 prosent mandag morgen. Havbruksselskapet Mowi falt først 2,8 prosent, etter at selskapet mandag morgen sendte ut kvartalstall som skuffet markedets forventninger, men aksjen svingte gjennom dagen.

Det Fredriksen-dominerte oppdrettsselskapet leverte driftsresultatet før skatt (Ebit) i fjerde kvartal på 146 millioner euro. Det er en kraftig oppgang siden samme kvartal i 2020, da selskapet leverte et driftsresultat på 49 millioner euro. Men på forhånd var det ventet en ebit på 160 millioner Euro, ifølge estimater innhentet fra Infront.

Mowis kvartalsresultat ble negativt påvirket av høy dødelighet i merder i Canada, tilsvarende en engangseffekt på åtte millioner euro.

Blant norske børsvinnerne er havbrukskonsernet NTS, som stiger 13,5 prosent mandag. Det skjer etter at en aksjonærgruppe har lagt frem et bud som verdsetter selskapet til 13,2 milliarder kroner.

Oljeprisen fortsetter opp

Samtidig ligger oljeprisen på 85,82 dollar fatet for nordsjøoljen Brent, rundt to prosent høyere enn ved børsåpning fredag. På sitt høyeste mandag morgen lå oljeprisen nær 86,6 dollar fatet.

Allerede fredag nådde oljeprisen nivåer vi ikke har sett på syv år. Den kraftige prisveksten skjer mens de globale oljelagrene er på sitt laveste nivå siden 2014 da oljeprisen nesten nådde 115 dollar fatet, ifølge partner og analytiker Nadia Wiggen i finanshuset Pareto Securities.

– Den viktigste faktoren i markedet er at de globale oljelagrene er lave, noe som virkelig fører til oppgang i oljeprisen. Det er usikkert hvorvidt det er nok olje til sommeren, når vi historisk sett ser høyest etterspørsel, uttalte Wiggen i Pareto Securities til DN i helgen. Finanshusets prognoser er at oljeprisen fortsetter å stige de neste fem månedene, fordi etterspørselen er høyere og øker raskere enn i 2014.

– Markedet handles på nivåer der vi sannsynligvis vil se ytterligere press på OPEC+ for å øke produksjonen mer aggressivt. Støy rundt politisk intervensjon gjør imidlertid at markedet risikerer ytterligere volatilitet, skriver ING i et notat mandag morgen, ifølge S&P Platts, sitert av TDN Direkt.

I helgen kom det meldinger om at den amerikanske regjeringen er i samtaler med flere internasjonale energiselskaper om beredskapsplaner for å levere naturgass til Europa hvis konflikten mellom Russland og Ukraina forstyrrer russiske forsyninger.

Rekordhøyt handelsoverskudd

Mandag morgen kom nye tall fra Statistisk sentralbyrå for norsk handelsbalanse. Norge satte nok en rekord for handelsoverskudd i desember, på grunn av rekordsalg av norsk gass.

Fredag endte Oslo Børs på 1219 poeng. Senere fredag fikk USA-børsene svak utvikling, med nedgang på Dow Jones og flat utvikling på S&P 500-indeksen.

Mandag morgen var det blandet utvikling i Asia etter BNP-tall fra Kina viste seg å være bedre enn ventet, men på sitt laveste på halvannet år.

Bruttonasjonalproduktet (bnp) i Kina viste en oppgang på 4 prosent på årsbasis i fjerde kvartal 2021. Det var ventet en oppgang i bnp på 3,6 prosent i kvartalet, mens BNP-veksten i tredje kvartal var på 4,9 prosent. Samtidig senket Kinas sentralbank to sentrale referanserenter, hver med 10 basispunkter.

– Markedet ser ut til å være lite imponert over BNP-tallene og rentekuttet ettersom de sannsynligvis forventet mer politisk støtte. Hovedbekymringene er fortsatt eiendoms- og lånebegrensninger, «zero-covid» policyen, og et svakere konsumentmarked, sier Margaret Yang, strateg hos DailyFX, ifølge Bloomberg News.

Sør-Korea står for den største nedgangen i Asia, der Kospi-indeksen falt over 1 prosent. I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 0,68 prosent. Nikkei-indeksen i Japan steg 0,74 prosent.

Norsk rentebeskjed torsdag

Torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Men eksperter tror ikke renten vil settes opp nå, til tross for høy prisvekst i Norge.

– Selv om omikron er mye mindre skadelig for økonomien enn først fryktet, tror jeg Norges Bank vil holde på planen om å vente med første renteheving til mars, fordi markedsrenten allerede har økt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Markedene er mest spent på signaler den amerikanske sentralbankens rentemøte neste uke.

Inflasjonstallene som kom i USA forrige uke var på rekordnivåer. Tidligere denne måneden slapp Den amerikanske sentralbanken (Fed) referatet fra desembermøtet, der det kom frem at Fed ble stadig mer uroet over den høye inflasjonen mot slutten av året. Dette øker sjansen for nye rentehevinger betraktelig. Sjeføkonom Holvik i Sparebank 1 tror det vil komme et signal allerede neste uke om at Den amerikanske sentralbanken vil varsle en renteøkning 16. mars.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea mener en amerikansk renteøkning i mars allerede er priset inn i markedene.

– Aksjemarkedene har fordøyet informasjonen som kom forrige uke fra den amerikanske sentralbankens medlemmer, og vil nok roe seg ned neste uke. Jeg tror derfor foreløpig vi allerede har sett de verste fallene i aksjemarkedet i USA. Med mindre det skjer noe helt spesielt, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.