Det bioteknologiske kreftmedisinselskapet Bergenbio skjøt umiddelbart fart da Oslo Børs åpnet for handel onsdag formiddag. Kursen steg fra 28,50 kroner til rundt 38 kroner aksjen på svært kort tid, og sluttet til 34 kroner aksjen.

Det skjedde etter at meglerhuset Arctic Securities hevet kursmålet på Bergenbio-aksjen fra 27 kroner til 63 kroner aksjen i et svært optimistisk notat om selskapet.

Selv med oppgangen onsdag innebærer det fortsatt en forventning om en kursstigning på 97 prosent fremover.

En fot i begge leire

Bergenbio gikk på børs så sent som april i fjor.

Bergensmilliardæren Trond Mohn var med som investor allerede før børsnoteringen og er desidert største aksjonær i Bergenbio med en tredjedel av aksjene i selskapet.

Trond Mohn er kjent for å være en stor filantrop og har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett.

I Bergenbio sitter han på like over 14,9 millioner aksjer i selskapet gjennom Meteva as. Med onsdagens kursoppgang betyr det at Mohn hadde en papirgevinst på 82 millioner kroner den dagen. Siden børsnoteringen har han en papirgevinst på 134 millioner kroner.

Mohn er imidlertid også største eier i meglerhuset Arctic Securities som før børsåpning onsdag kom med et rosende notat om Bergenbio. Bergensmilliardæren gikk inn i Arctic Securities i 2014 og kjøpte seg ytterligere opp da han tok over Rasmussengruppens andel på 20 prosent i 2015. Det er uvisst hvor stor andel han sitter på nå, men meglerhuset har opplyst til DN at Mohn fortsatt er største eier.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Trond Mohn.

Bare kjøpsanbefalinger

Arctic Securities har hatt en kjøpsanbefaling på aksjen siden slutten av mai i fjor. I den ferske oppdateringen fra meglerhuset med tittelen «På høy tid å hoppe om bord» skriver analytiker Susanne Stuffers at de gjentar kjøpsanbefalingen og høyner kursmålet som følge av den nåværende utviklingen til selskapet.

Arctic Securities skriver at selskapet melder at rekrutteringen av pasienter for alle behandlinger er enten på eller foran skjema.

– I tillegg rapporterer Bergenbio om full overholdelse av innhenting av biomarker-data, som styrker saken betydelig ettersom vi mener det er nøkkelen til suksess både for klinisk utvikling og for kommersialisering senere, står det i oppdateringen.

Kun to andre meglerhus dekker Bergenbio-aksjen. Det er ABG Sundal Collier og DNB Markets. Begge har en kjøpsanbefaling på selskapet.

Med kursoppgangen onsdag har selskapet steget med 64 prosent så langt i år og er med det selskapet som har steget med hittil i år.(Vilkår)

Her bygges en jernbanestasjon på ni timer
De kinesiske arbeiderne demonstrerte effektivitet da de bygget denne jernbanestasjonen.
00:42
Publisert: