I 1992, mens Egil Dahl (49) studerte til siviløkonom på BI, startet han den første Platekompaniet-butikken på Grønland i Oslo sammen med Richard Ona og Rolf Kristian Presthus. Samtidig drev de tre en 7 Eleven-butikk.

Dahl ble aldri siviløkonom.

– Jeg får skylde på at jeg drev to butikker, sier han.

Det var også da han fattet interesse for aksjemarkedet, og begynte å kjøpe fond i Handelsbanken.

Dahl bygget sammen med Ona og Presthus opp et plateimperium i Norge. I 2008 solgte han sin daværende eierandel i Platekompaniet på 50 prosent for 100 millioner kroner.

Siden den gang har Dahl tjent rundt 550 millioner kroner på aksjer og eiendom.

Forvalter alt selv

– Jeg hadde jo veldig hell med tidspunktet jeg gikk inn på. Hadde jeg begynt å investere i 2006, hadde jeg vært akkurat like smart og flink, men resultatet hadde vært veldig mye dårligere. Da hadde ikke jeg fremstått så lur som du skal ha det til, sier Dahl.

Gjennom investeringsselskapet Vevlen Gård as har han for øyeblikket aksjer for 630 millioner kroner på Oslo Børs. Han vil ikke kommentere enkeltselskaper, og er tilbakeholden med å gi sin analyse av markedet.

– Jeg vet ikke noe mer om det enn deg, sier Dahl, som forvalter alle pengene sine selv.

Han understreker at han ikke er en aktiv trader, men en som investerer.

Tjente rundt 100 mill.

Dahl har ennå ikke lagt frem regnskapet for 2017, men sier at avkastningen i fjor var litt under Børsen, som endte året 19 prosent i pluss.

– Jeg tror resultatet for 2017 lå på 95–100 millioner kroner, sier han, men legger til at detaljene ikke er helt klare ennå.

Det betyr at Dahl tjente like mye på aksjene sine i fjor som han fikk for sin halvdel av gründersuksessen Platekompaniet.

Forbrukslånsbanken Bank Norwegian er Dahls desidert største investering og sto for mesteparten av fortjenesten. Aksjen steg med 25 prosent i fjor.

Regnskapet for 2016 viser at Dahl da hadde 638 millioner kroner på børs.

Med sine 630 millioner på børs nå, har han dermed ikke mer penger investert i aksjemarkedet enn han hadde i fjor. Dahl sier han solgte en del aksjer i fjor, men vil ikke oppgi balansen i regnskapet sitt før det blir levert inn til Brønnøysundregistrene.

Laster opp med mer

Ferske aksjonæroversikter viser at Dahl i forrige uke investerte i fire selskaper på Børsen.

  • Fire millioner kroner i gjeldsinvesteringsselskapet B2 Holding.
  • 4,4 millioner kroner i seismikkselskapet Spectrum.
  • 16,9 millioner kroner i Bank Norwegian.
  • 8,6 millioner kroner i elektronikkprodusenten Kitron.

Basert på snittkurser forrige uke økte Dahls eksponering på Oslo Børs med 19 millioner kroner. Han valgte nemlig også å selge seg ytterligere ned i Protector Forsikring for 15 millioner kroner. Så langt i år har Dahl solgt unna aksjer i Protector for 53 millioner kroner. Det har han gjort klokt i. Siden hans første nedsalg, har aksjen falt med åtte prosent på Børsen.

Dahl sitter nå på aksjer verd 95 millioner kroner i Protector Forsikring.

Femte størst i Kitron

Det omvendte har skjedd i Kitron. Dahl dukket opp blant de 30 største aksjonærene for første gang i januar. Siden har han kjøpt seg kraftig opp og er nå femte største aksjonær etter en rekke internasjonale fond med aksjer for 50 millioner kroner.

Videre har Dahl også aksjer i AF-gruppen, konsulentselskapet Bouvet, Schibsted (b-aksjene) og seismikkselskapet TGS. I 2016 var han også aksjonær i Norwegian og XXL, men disse er nå kastet ut av porteføljen.

Den største posten er Bank Norwegian, der Dahl har en aksjepost verd 118 millioner kroner. Han låner imidlertid også ut en del aksjer til såkalt shorthandel, slik at den faktiske posten er noe større. Dette er aksjer som er lånt ut til investorer som ønsker å forhåndsselge aksjene videre i håp om at aksjekursen skal falle.

Ser på trivsel

– Har du en investeringsfilosofi?

– Ikke annet enn at jeg foretrekker selskaper som tjener penger og som har bevist at de tjener penger og hvor ledelse og medarbeidere samarbeider, der det er god bedriftskultur, folk trives på jobb og har lavt sykefravær, sier han.

Han sier det finnes flere selskaper på Børsen hvor det går kjempebra og hvor de ansatte trives, og trekker tilfeldigvis frem Bouvet, der han selv sitter som styremedlem og eier 4,42 prosent av. (Vilkår)

Se trailer: «You Were Never Really Here»
01:45
Publisert: