Torsdag er en drømmedag for dem som har veddet på kursfall i Norwegian, såkalt shorting.

Norwegian-aksjen faller over fem prosent på Oslo Børs etter at selskapet la frem et massivt underskudd, samtidig som Norwegian meldte om at det kan få en regnskapssmell på nesten to milliarder kroner om det ikke blir enige med Finanstilsynet.

Blant de mange internasjonale investeringsbankene og finansforetakene som tror Bjørn Kjos' flyselskap vil gå alt annet enn oppover, finner vi den nærmest legendariske finansmannen og investoren George Soros.

Fall på 20 prosent

Soros dukket for første gang opp på Finanstilsynets shortregister med 183.000 aksjer 29. januar i år gjennom Soros Fund Management. Han økte raskt posisjonen de to påfølgende dagene til 273.000 aksjer.

Med dagens kursfall i Norwegian har Soros på under en time en papirgevinst på 2,2 millioner kroner ved å vedde mot aksjen. Da Soros først gikk short i slutten av januar lå Norwegian-kursen på rundt 234 kroner aksjen. Siden da har den falt til 186 kroner – et fall på 20 prosent.

Dermed har Soros tjent rundt 12 millioner kroner på sin shortposisjon i Norwegian.

Soros er mest kjent som mannen som senket det engelske pundet. Da pundet ble devaluert i 1992, falt verdien med 15 prosent, og Soros tjente minst en milliard dollar på handelen.

Fortsatt mest shortet

Norwegian-grunnlegger Bjørn Kjos gikk før jul kraftig ut mot shortinvestorene i flyaksjen.

Kjos varslet at han kunne komme til å låne ut færre aksjer for slik handel, noe som ville gjøre det vanskeligere for shorterne, som forhåndsselger aksjer i håp om å kjøpe dem tilbake billigere når de skal overføre dem til kjøperen. Shortingen i aksjen har falt markert siden julehilsenen fra Kjos.

Soros er langt ifra den eneste som har satset på at Norwegian-aksjen skal falle.

Torsdag er 11,17 prosent av alle de utestående aksjene i Norwegian lånt ut, ifølge Finanstilsynets shortregister, som holder oversikt over alle shortposisjoner over en viss størrelse.

Dermed forblir Norwegian selskapet som er mest shortet. (Vilkår)

Hør statsrådenes forventninger til sentralbanksjefens årstale
03:12
Publisert: