Før børsåpning tirsdag meldte Tor Olav Tøims Borr Drilling at kapitalinnhentingen som ble varslet i går er ferdigstilt og selskapet har hentet 30 millioner dollar, omtrent 264 millioner kroner, i frisk kapital.

Kapitalinnhentingen ble gjennomført til tegningskurs 19,97 kroner, altså noe høyere enn sluttkursen mandag, som var 19,46 kroner per aksje. Ifølge en melding fra selskapet ble emisjonen betydelig overtegnet.

Ved børsåpning tirsdag steg Borr Drilling-aksjen over åtte prosent, men utover handelsdagen ble hele oppgangen spist opp. Ved børsslutt var aksjen ned over 2,3 prosent.

Trøim tegnet seg for 26 mill.

Tor Olav Trøim, Borr Drilling-grunnlegger, ble tildelt 1,333 millioner aksjer i emisjonen, tilsvarende en tegning for 26 millioner kroner.

Etter emisjonen vil Trøim og hans tilknyttede selskaper sitte på drøyt 10,1 millioner aksjer i selskapet. Det tilsvarer en eierandel på omtrent syv prosent, ifølge DNs beregninger.

Trøim startet Borr Drilling i 2016, og oppskriften var å kjøpe rigger på billigsalg etter at markedet kollapset, som følge av et kraftig og vedvarende fall i oljeprisen. Men til tross for en lovende start, surnet veddemålet etter hvert som oppturen lot vente på seg, og det ble bare verre etter at koronapandemien slo inn i markedet i 2020.

Borr og Trøim har flere ganger fått med seg kreditorer og investorer på løsninger som har utsatt en enorm gjeld.

Tirsdag ble det også kjent at hedgefondet Granular Capital Ltd mandag kjøpte seg videre opp i Borr. Hedgefondet styres av tidligere Dynamo Capital partner Thiago Mordehachvili.

Etter kjøpet eier Granular Capital nær 27,5 millioner Borr-aksjer, tilsvarende en eierandel på 20,04 prosent. Før kjøpet var eierandelen på 19,99 prosent.

Gjeldsutsettelse på 12 mrd.

Sammen med nyheten om at Borr Drilling ville utføre en emisjon, opplyste selskapet i en melding mandag at det hadde kommet til enighet med sine største kreditorer om utsettelse av til sammen 1,4 milliarder dollar i gjeldsforfall, eller 12,4 milliarder kroner.

Avtalen dekker Borrs forpliktelser overfor sine skipsverft i Singapore, PPL og Keppel, som nå er utsatt fra 2023 til 2025.

– Borr Drilling setter stor pris på støtten det har fått fra sine viktigste kreditorer. Den er et vitnesbyrd om tilliten til Borr Drilling, og til markedsoppgangen vi nå ser utspille seg, sier Borr-sjef Patrick Schorn i børsmeldingen.

I avtalen har Borr blant annet forpliktet seg til å betale verftene over 50 millioner dollar i påløpte kostnader og renter i 2022, hvorav 22,4 millioner allerede i januar. Pengene som er hentet i emisjonen er ment å dekke denne overføringen.

En annen, viktig betingelse for den nye avtalen, er at Borr også må komme til enighet med sine andre kreditorer, inkludert obligasjonseiere, om utsettelse av resten av gjelden til selskapet innen juni neste år.

Ved slutten av september hadde Borr totalt 2,2 milliarder dollar i gjeld og andre forpliktelser, og mesteparten av dette forfaller i 2023.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.