Oslo Børs endte med en oppgang på to prosent etter at en rekke selskap før børsåpning la frem tall for andre kvartal og første halvår av 2020.

En av de mest omsatte aksjene ble Storebrand-aksjen, som endte ned 6,8 prosent etter at selskapet leverte lavere resultat enn ventet.

Selskapet leverte et konsernresultat på 808 millioner kroner, mot 578 millioner i samme periode året før. Det ble imidlertid ventet et resultat på 820 millioner, ifølge estimater fra TDN Direkt.

Slik gikk det for selskapene som la frem kvartalstall

Resultatsesongen er offisielt igang. Før børsåpning onsdag meldte en rekke Oslo Børs-noterte selskap om tall for andre kvartal og første halvår i 2020. I tillegg kom det mye bedre tall enn ventet fra Handelsbanken, mens oppdrettsgiganten Mowi la frem nøkkeltall i en markedsoppdatering.

Samtlige selskap har måttet omstille seg i møte med koronakrisen, men hvordan de har blitt påvirket varierer.

Slik gikk det for selskapene:

  • Krillselskapet Aker Biomarine, som er kontrollert av Kjell Inge Røkkes Aker, fikk et underskudd etter skatt på 9,1 millioner dollar, mot et overskudd etter skatt på 1,4 millioner dollar fra samme periode i fjor. 9,1 millioner dollar tilsvarer om lag 85 millioner norske kroner etter dagens kurs. Selskapet gjorde nylig comeback som børsnotert selskap, og har siden noteringen 6. juli steget rett over tre prosent. Imidlertid har aksjen blitt omsatt til godt under tegningskursen i emisjonen, som var på 115,85 kroner. Sluttkurs for aksjen tirsdag var 108 kroner.
  • Også oljeserviceselskapet Aker Solutions la frem andrekvartalstall onsdag morgen, og fasiten ble et underskudd etter skatt på 171 millioner kroner. I rapporten kom det frem at selskapet har brukt 272 millioner kroner på restruktureringer i løpet av det første halvåret i 2020. Aker Solutions er også en del av det Røkke-kontrollerte Aker-konsernet. De to Røkke-dominerte selskapene har dermed et samlet underskudd etter skatt på 256 millioner kroner i andre kvartal.
  • Nettbanken Sbanken fikk et resultat før skatt på 210,6 millioner kroner i andre kvartal, en oppgang på åtte millioner kroner fra samme periode i fjor. Netto renteinntekter var på 384 millioner kroner mot 359 millioner i samme kvartal i 2019.
  • Storebrand gjorde det litt bedre i andre kvartal i år, sammenlignet med 2019, og fikk et resultat før skatt på 684 millioner kroner. Det er samtidig markant bedre enn første kvartal i år, da resultat før skatt endte på minus 453 millioner kroner. Konsernresultatet endte på 808 millioner kroner i kvartalet, drøyt ti millioner under konsensus ifølge estimater innhentet for TDN Direkt.
  • Industrikonsernet Kongsberg Gruppen fortsatte å gjøre det godt i «koronaåret» 2020, og meldte om et driftsresultat på 462 millioner kroner i andre kvartal. Det er en markant oppgang fra samme periode i fjor, da driftsresultatet endte på 127 millioner kroner.
  • Investeringsselskapet Bonheur, som er kontrollert av Fred. Olsen med familie, tapte over 170 millioner kroner på cruisedriften som følge av smitteverntiltak. Nettoresultatet etter skatt endte på minus 632 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med 11 millioner i minus i samme kvartal i fjor.
  • Handelsbanken la frem mye bedre tall en ventet, da utlånstapene endte på «bare» 97 millioner svenske kroner. Ifølge TDN Direkt var det ventet at utlånstapene skulle være på over 1,3 milliarder kroner. Driftsresultatet endte på rett over fem milliarder svenske kroner, mot ventet 4,2 milliarder svenske kroner.
  • Oppdrettsgiganten Mowi meldte i en markedsoppdatering onsdag morgen at det venter et operasjonelt driftsresultat på om lag 96 millioner euro i andre kvartal. Ifølge estimater innhentet av Infront er det ventet et operasjonelt driftsresultat på 77 millioner euro.

Ventet oppgang fra start

Også på Wall Street er resultatsesongen godt igang. Tirsdag kom de første tallene fra en rekke amerikanske storbanker, blant annet JP Morgan Chase, Wells Fargo og Citigroup. Wells Fargo opplevde på sin side det svakeste resultatet siden finanskrisen i 2008 og falt over fire prosent på børs.

For de tre toneangivende indeksene på Wall Street, industritunge Dow Jones, brede S&P 500 og teknologitunge Nasdaq, endte dagen med en snittoppgang på 1,5 prosent.

– JP Morgan derimot, en av 30 selskaper som inngår i Dow Jones indeksen steg 0,5 prosent. Faktisk steg alle Dow aksjene i går. Positive vaksinenyheter fra Moderna, samt bedring i smittetallene bidro til det. Industrigiganten Caterpillar (+4 prosent) var et av selskapene som ledet an, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en morgenrapport onsdag.

Han tror Oslo Børs skal stige 1,5 prosent fra start, etter at også de største indeksene i Asia steg 0,4 prosent i snitt natt til onsdag.

– De politiske spenningene mellom USA og Kina preget de asiatiske børsene onsdag. Investorene frykter negative økonomiske konsekvenser etter at Trump signerte to sanksjonelle presidentordrer i tilknytning til Kinas nylige inngripen ovenfor Hong Kong. Trump vil med det «straffe» Kina for å deres lovendring som gir dem økt juridisk makt ovenfor Hong Kong, skriver Berntsen.

Flat oljepris før Opec+-møte

Også Nordea Markets-analytiker Dane Cekov merker seg de positive nyhetene fra vaksinefronten.

– Gode testresultater for en vaksine fra selskapet Moderna, som har nådd en viktig milepæl ved å produsere antistoffer hos alle deltakere i en studie, var med på å løfte aksjemarkedet i natt. Vaksinen skal nå gjennomgå den siste fasen av kliniske tester, og gir håp om at økonomiene kan returnere til normalt om ikke alt for lenge, skriver han i en morgenrapport.

Onsdag morgen er oljeprisen nærmest flat, og ett fat nordsjøolje handles til rundt 43 dollar. Senere onsdag er det duket for møte i oljekartellet Opec+, der blant annet produksjonskuttene skal diskuteres. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.