På ukens første handelsdag midtveis i august åpnet Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,5 prosent, men gleden ble kortvarig.

En time ut i handelen mandag flatet stemningen ut – deretter falt Hovedindeksen 0,9 prosent. Og der endte også Hovedindeksen. Aksjemarkedets pessimisme skyldtes negative oppdateringer fra den kinesiske økonomien som medførte et forholdsvis kraftig oljeprisfall.

Flere enkeltaksjer på Oslo Børs hadde en volatil formiddag:

  • Prosafe-aksjen stig solide 30 prosent frem til lunsj etter at Pareto Securities gjenopptok dekningen av aksjen. Der var kursmålet på 455 kroner – godt over dobbelt så høyt som fredagens sluttkurs.
  • SAS-aksjen lå en stund an til å stige hele 11 prosent etter nyheter om at selskapet har sikret seg brofinansiering på 6,7 milliarder. Kursløftet trosser alle advarsler, og flyaksjen endte med en oppgang på fire prosent.
  • Biotek-selskapet SoftOx Solutions steg 4,5 prosent i åpningstimene, og endte til slutt med en kursoppgang på 3,3 prosent. Selskapet la frem tall for årets andre kvartal som viste at selskapet gikk med et nytt underskudd på 20,6 millioner kroner.
  • Olje- og gasselskap Rak Petroleum, som er norske DNOs hovedeier, fikk et resultat før skatt på 262 millioner dollar i første halvår 2022, mot 85 millioner dollar i samme periode året før. DNO-aksjen falt tilslutt over 2,1 prosent på børs.
  • GNP Energy var lenge dagens børstaper med et fall på over ti prosent. Forrige oppdatering fra selskapet kom tirsdag forrige uke hvor de annonserte en avtale med det finske strømselskapet Lumo Energia om å overta deler av deres kundeportefølje. Og mens aksjekursen steg kraftig i forrige uke, endte fallet mandag på 4,2 prosent.

– Økonomien kan svekkes ytterligere

Sjefstrateg i Formue, Christian Lie sier at den kraftige oppgangen i juli har bremset opp i august, og at Hovedindeksen er opp knappe 0,7 prosent.

Sjefstrateg Christian Lie i Formue.
Sjefstrateg Christian Lie i Formue. (Foto: Formue)

– Til tross for et historisk utfordrende første halvår for globale aksjer, er vår hjemlige børs likevel nå kun en prosent under forrige toppnotering, sier han.

Lie påpeker at børsoppgangen siden midten av juni ble utløst av forventninger om avtagende inflasjon i USA, med en noe mindre aggressiv sentralbank som en mulig konsekvens. Oppgangen ble forsterket av en utpreget pessimistisk markedsstemning, ifølge Lie, og at mange investorer hadde lav risikoeksponering og så muligheten til å øke denne

– De siste PMI-tallene fra USA og eurosonen indikerer nå kontraksjon (sammentrekning), og ettersom inflasjonen fortsatt er langt over sentralbankenes komfortsone i begge regioner, er det fortsatt høyere sannsynlighet for at styringsrentene skal videre opp og at økonomien kan svekkes ytterligere, enn at vi står foran en global vekstakselerasjon, sier Lie.

Lie sier det mest sannsynlig ikke skal mer til enn en rekke makroskuffelser, og/eller flere nedjusteringer av inntjeningsestimater, for at stemningen igjen blir mindre optimistisk i aksjemarkedet.

– Dette er et marked som er ekstremt utfordrende å spå retningen på fremover, men gitt et utfordrende bilde i global økonomi bør vi ikke utelukke en utfordrende høst i finansmarkedene, sier Lie.

Økt usikkerhet

Utviklingen i oljeprisen og Hovedindeksen på Oslo Børs går ofte hånd i hånd. Et fat nordsjøolje ble handlet for 97 dollar i morgentimene, men utover dagen falt prisen til 93 dollar fatet. Referanseprisen steg litt før Oslo Børs stengte, og endte til slutt med et fall på 3,4 prosent. Klokken 16.30 ble et fat nordsjøolje omsatt for drøyt 94 dollar.

– Oljeprisen har trendet nedover siden begynnelsen av juni, noe som er blitt drevet av blant annet økte utslipp fra strategiske oljelagre i USA samt økende usikkerhet rundt etterspørselsveksten de kommende kvartalene, sier Lie.

Markedet frykter lavere oljeetterspørsel fra Kina. Samtidig er det indikert at USA kan begynne å fylle sine strategiske lagre fra november, noe som kan gi støtte på tilbudssiden. Det er også utsikter om at Iran øker tilbudet.

– Tilbudssiden i oljemarkedet er likevel stram med relativt lave lagre av råolje og drivstoff. Selv om videre makrosvekkelse isolert sett kan opprettholde et nedsidepress, vet vi samtidig at europeiske gass og strømpriser er ekstremt høye, noe som gir incentiv til å bruke mer olje som har falt i pris også målt i euro, sier Lie.

Fest ved ukeslutt

Børsoptimismen har vært i luften i det amerikanske markedet den siste måneden – før det surnet mandag.

– Tegn til avtagende inflasjon i USA ble mottatt positivt forrige uke, men når en del av pessimismen blant investorer nå er priset ut av markedet, utgjør gjenværende resesjonsfrykt og flere signaler om videre vekstsvekkelse i USA, Europa og Kina en mulig risiko for markedsutviklingen videre, sier sjefstrategen.

Fredag endte Wall Street med bred oppgang. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,7 prosent, mens industritunge Dow Jones-indeksen steg 1,3 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq steg 2,1 prosent.

– Noe lavere lange markedsrenter har bidratt til å løfte de mest rentesensitive delene av aksjemarkedet, noe som sammen med gode kvartalstall fra flere av de amerikanske gigantene, har videreført meravkastningen i amerikanske aksjer. Norge og Europa, som er mer verdiorienterte, har dermed hengt litt etter, sier Lie.

– Skuffende nøkkeltall

Utviklingen gikk hver sin vei da børsene i Japan og Hongkong åpnet mandag. Nikkei-indeksen i Japan steg 1,1 prosent mandag, mens Hang Seng-indeksen falt 0,7 prosent.

Før markedene åpnet i Kina mandag, og før de økonomiske rapportene for juli ble publisert, kom det en overraskende beskjed fra sentralbanken om at de kutter renten med ti basispunkter.

– Kinesiske myndigheter har overraskende senket styringsrentene som svar på utfordringer i kinesisk økonomi, sier Lie.

En knapp time senere viste økonomisk rapporter at industriproduksjonen og detaljhandelen endte med lavere vekst enn ventet i juli.

– Vi har allerede fått flere skuffende nøkkeltall for kinesisk økonomi i dag, som vitner om at nulltoleranse for smitte, vedvarende problemer i eiendomssektoren og dårlig stemning og forbruksvilje blant husholdningene kan fortsette å tynge kinesisk økonomi, sier Lie.

Andre nøkkeltall som kan få betydning for finansmarkedet denne uken er amerikanske detaljhandelstall på onsdag og boligmarkedstall tirsdag og torsdag.

– Referatet fra Feds forrige rentemøte vil også få oppmerksomhet, særlig med hensyn til at investorene gjennom sommeren har priset inn en snarlig mer duete tone. Norges Bank sitt rentemøte torsdag vil normalt ikke påvirke børsen i vesentlig grad, med mindre det kommer vesentlige overraskelser, sier Lie.

Det er ventet at Norges Bank kommer med en ny dobbel renteheving på torsdagens rentemøte, altså en heving på 50 basispunkter.

– Inflasjonspresset i norsk økonomi er bredt basert og skylles ikke bare av enkeltvarer eller høye energipriser. Det er et resultat av overopphetet norsk økonomi, slik at vi har et etterspørselspress samtidig som at tilbudssiden er begrenset. Dette speiles nettopp av det stramme arbeidsmarkedet, med lav arbeidsledighet og fortsatt god etterspørsel etter arbeidskraft, som fører til høy lønnsvekst som i neste rekke presser opp underliggende inflasjon ytterligere, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport mandag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.