På ukens siste handelsdag på Oslo Børs er hovedindeksen opp 1,06 prosent og stenger på 946,56 poeng. Det er ny toppnotering for hovedindeksen, som ikke har vært på et like høyt nivå siden 2. oktober 2018, da sluttkursen var 944,56 poeng.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management mener den gode starten på 2020 skyldes at fase 1-avtalen mellom Kina og USA fjernet usikkerhet i markedet.

– Det er «risk on» og den siste katalysatoren var fase 1-avtalen. Man ser en de-eskalering som markedet liker. I tillegg er det blitt positivt mottatt at Trump har signalisert at fase 2 blir skjøvet langt ut i tid, sier han.

Chen er heller ikke i tvil om hva som har gitt investorer en «bullish» start på det nye året.

– Alle bekymringene vi hadde i fjor med invertert rentekurve, fallende makrotall og handelskrig har snudd seg nå. Det er utvilsomt internasjonale forhold som har ført til den gode stemningen på Oslo Børs.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management mener den gode starten for børsåret 2020 skyldes hendelser utenriks. Her fra årskonferansen til Skagenfondene tidligere denne uken.
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management mener den gode starten for børsåret 2020 skyldes hendelser utenriks. Her fra årskonferansen til Skagenfondene tidligere denne uken. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Stødig oppgang siden sommeren i fjor

Siden januar i fjor er hovedindeksen opp nesten 11 prosent, mens det siden sommeren i fjor har vært en stødig oppgang på børsen.

I fjor vant det fransk-nederlandske børskonsernet Euronext dragkampen om Oslo Børs mot det amerikanske børskonsernet Nasdaq, og rett over nyttår var den ærverdige bygningen i hovedstaden utsmykket med den nye eierens bannere på hver side av inngangsdøren.

Under en pressekonferanse i forbindelse med Euronexts kapitalmarkedsdag i fjor høst uttalte Euronext-sjef Stéphane Boujnah følgende:

– Vi kjøpte ikke Oslo Børs for å melke kuen, men for at det skal være kjernen i vår nordiske ambisjon, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.