Saken oppdateres.

Oslo Børs startet forsiktig opp ved åpning torsdag, og er i 12-tiden opp rundt én prosent. Det kommer etter at Norges Bank overraskende på mange, besluttet å senke styringsrenten til null tidligere på dagen.

  • Kahoot stiger rundt ti prosent. Gruppen økte omsetningen med over 200 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Rett etter børsåpning kom nyheten om at toppsjef Eilert Hanoa har kjøpt ytterligere 585.000 aksjer i selskapet til 70 kroner stykket. Etter kjøpet eier han 11,97 millioner aksjer i selskapet. Hanoas aksjer i selskapet er dermed verdt rundt 910 millioner kroner.
  • Equinor stiger mer enn tre prosent, selv etter å ha meldt om mer enn syv milliarder kroner i underskudd etter skatt i første kvartal. Samtidig er oljeprisen markant opp torsdag. Fatprisen for nordsjøolje er på rundt 31,7 dollar fatet, og har siden børsåpning klokken 09.00 steget mer enn åtte prosent.
  • Norwegian begynte dagen forsiktig opp, men har snudd i løpet av formiddagstimene. Aksjen er ned rundt tre prosent etter at det ble klart at den forestående emisjonen er blitt overtegnet.
  • DNO stiger rundt 4,7 prosent etter et første kvartal som viste et driftsresultat på minus 12 millioner dollar.

Fikk rett i rentekutt

Klokken 10.00 kom altså beskjeden fra Norges Bank: styringsrenten settes til historiske null, en vending som mange økonomer ikke hadde sett for seg på forhånd.

I en oppdatering før børsåpning skrev Dane Cekov i Nordea Markets at de ikke tror på et nytt rentekutt, noe en rekke andre økonomer også trodde kom til å bli tilfelle.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, var imidlertid en av få som trodde på rentekutt. Til slutt fikk hun rett.

– De økonomiske utsiktene har forverret seg markert siden Norges Banks forrige rentekutt 20. mars, noe som taler for at renten settes videre ned. Vi tror imidlertid ikke det er aktuelt for Norges Bank å sette renten ned i negativt territorium. Skulle sentralbanken avstå fra å kutte renten i denne alvorlige situasjonen, kan det være fordi den mener at dagens nivå er lavt nok, skrev Due-Andresen i en morgenrapport.

Gjenåpning opptar markedet

Før åpning spådde analytiker Roger Berntsen i Nordnet en svak åpning, etter at de toneangivende nøkkelindeksene på Wall Street i snitt falt 0,4 prosent ved stengetid onsdag kveld norsk tid.

– Når det er sagt, utviklingen i smitte -og dødstallene (Covid-19 viruset) er det som opptar aktørene i finansmarkedene mest. De neste ukene vil bli viktige gitt at store deler av verdensøkonomien nå gjenåpnes. Enn så lenge har denne prosessen godt bedre enn fryktet, skriver Berntsen i en rapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.