Hovedindeksen på Oslo Børs stiger om lag 0,8 prosent ved handelsstart mandag, godt hjulpet av en solide kursoppganger på for Equinor, Aker BP og Vår Energi.

Ellers i Europa faller de ledende indeksene kraftig, etter gasstansen fra Russland før helgen.

  • Den brede Euro Stoxx 50-indeksen faller om lag to prosent.
  • FTSE 100-indeksen i London er ned rundt 0,7 prosent.
  • CAC 40-indeksen i Paris er ned om lag 1,7 prosent.
  • Dax-indeksen i Tyskland faller rundt 2,5 prosent.

Allerede før åpning lå det an til kraftige fall.

Fremtidsindeksen knyttet til den brede Euro Stoxx 50-indeksen falt så mye som drøye tre prosent i morgentimene, mens også Frankfurt DAX og FTSE 100-indeksen i London pekte nedover henholdsvis tre og én prosent en knapp time før handelsstart.

Nedgangen både i førhandelen og etter handelsstart kom etter at Russland stengte Nord Stream-rørledningen før helgen, angivelig på grunn av det som skal ha vært en lekkasje. Foreløpig er rørledningen stengt på ubestemt tid.

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg mener reaksjonen i aksjemarkedet ikke er helt uventet.

– Gitt at de amerikanske børsene i tillegg holder stengt i dag (helligdagen Labor Day, red.anm), så er det et «tynt» marked. Da er det ikke unaturlig at svingningene kan bli ekstra store, så fallet i dag kan beskrives som rimelig, sier han.

Opp over 30 prosent

Fredag kveld, etter at handelen av europeisk gass var stanset, meldte russiske Gazprom at gassforsyningen gjennom rørledningen Nord Stream 1 ikke gjenopptas etter tre dagers vedlikeholdsarbeid.

I utgangspunktet skulle leveransene starte opp igjen natt til lørdag, men rørledningen er nå ute av drift på ubestemt tid.

Mandag morgen stiger gassprisen til himmels. Prisen på europeisk gass for levering neste måned, målt ved referanseindeksen TTF, stiger hele 30 prosent fra start til rundt 270 euro per megawattime, ifølge Bloomberg. Det tilsvarer over 450 dollar oljefatet.

Frankfurt-børsen.
Frankfurt-børsen. (Foto: Ralph Orlowski/Reuters/NTB)

Gazprom har oppgitt oljelekkasje på en turbin ved gassanlegget i Portovaja som årsak til at ledningen ikke settes i drift igjen. Tyske Siemens Energy, som tidligere har stått for vedlikeholdet av kompressoranlegget i Portovaja, der rørledningen starter, konstaterte imidlertid før helgen at oljelekkasjen ikke er av slik karakter at den hindrer drift.

Russland og president Vladimir Putin er lenge blitt anklaget for å bruke gass som et våpen, der målet er å destabilisere Vesten.

«Mye negativt priset inn»

Idet høsten for alvor er i gang har også resultatsesongen kommet på hell, og ifølge Oslo Børs' kalender er det nå kun et fåtall selskaper som har til gode å legge frem andrekvartal- og halvårstall.

På spørsmål om hvordan han vurderer resultatsesongen som helhet for selskapene på Oslo Børs, svarer forvalter Eriksrød at forventningene på forhånd var høye, og at de i stor grad ble innfridd. Likevel påpeker han at det varierte veldig fra sektor til sektor.

– Man kommer ikke unna energiselskapene, og der tror jeg forventninger til inntjening vil bli økt ytterligere. Ser man på Oslo Børs i sum har det vært mer eller mindre flat utvikling, mens for Equinor og lignende selskaper har det gått veldig bra så langt i år. For mye annet har det vært veldig dårlig, sier Alfred Berg-forvalteren.

Han legger til:

– Det er mye negativt som er priset inn utenom energisektoren. Samtidig er Børsen priset historisk billig, i hvert fall i moderne tid, på rundt ni ganger inneværende årsinntjening. I lavrenteperioden de siste ti årene har det ligget på mellom 15- og 20-gangeren.

Leif Eriksrød, forvalter i Alfred Berg.
Leif Eriksrød, forvalter i Alfred Berg. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Euroen til sitt laveste på 20 år

Som følge av gasstansen har euroen mandag morgen også falt til sitt laveste nivå på 20 år, målt mot den amerikanske dollaren.

I skrivende stund er én euro verdt rett i underkant av én dollar, det laveste siden 2002.

– Euro har større nedside gitt at den fulle effekten av gasstansen fra Russland ennå ikke har kommet, sier valutastrateg Rodrigo Catril i National Australia Bank til Bloomberg.

Torsdag er det duket for rentebeskjed fra Den europeiske sentralbanken (ECB), der det er en bred forventning om at det vil komme en renteheving på 0,75 prosentpoeng. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.