Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,4 prosent mandag, i den forkortede handelsuken som følge av nasjonaldagen i morgen, tirsdag.

Oppgangen kom etter at Oslo Børs endte forrige uke med en oppgang på over to prosent, og hovedindeksen har nå steget 1,5 prosent så langt i år.

Equinor ble dagens mest omsatte aksje og falt 0,23 prosent til sluttkurs 331,2 kroner. Hydro, Yara og Solstad Offshore var også blant de fem mest omsatte aksjene. Hydro og Yara steg 1,6 og én prosent, mens Solstad endte dagen med en oppgang på syv prosent.

Flertallet av Børsens 25 største selskaper startet uken med oppgang, med Frontline i føringen med et løft på 4,87 prosent.

Optimisme fredag

En elendig internasjonal børsuke ble fredag avsluttet med en kraftig oppgang på de amerikanske børsene. Teknologiindeksen Nasdaq steg 3,8 prosent, industriindeksen Dow Jones endte opp 1,5 prosent og den brede samleindeksen S&P 500 var opp 2,4 prosent.

Til tross for oppturen fredag endte uken likevel mer enn to prosent i minus for alle de tre nøkkelindeksene.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 2,36 prosent fredag, og 1,11 prosent opp fra nyttår.

Kina sykdomsrammet

Det var uansett ventet at Oslo Børs ville ta med seg dette positive momentumet fra Wall Street ved åpning. Men elendige tall fra Kina i helgen har knust optimismen, og åpningen på Oslo Børs er negativ.

«Rolig åpning i vente. Blandet i Asia i natt, tross svake makrotall fra Kina», skriver Roger Berntsen i Nordnet i sin analyse mandag morgen.

De massive pandemirelaterte nedstengningene i Kina rammer nå hardt. Detaljhandelen falt med 11,1 i april – mot en nedgang på 3,5 prosent i mars. Det var ventet en nedgang på rundt seks prosent, ifølge Reuters.

Industriproduksjonen falt med 2,9 prosent i april. I mars var det en vekst på fem prosent. Den offisielle arbeidsledigheten er på 6,1 prosent – den høyeste siden det ble foretatt endringer i metoden i 2018.

«Kinas aktivitetsdata for april avslører skadene fra nedstengningen i Shanghai og andre deler av landet», skriver sjeføkonom for Kina hos den australske banken ANZ», Raymond Yeung i en rapport.

Varslet urolige tider

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, varsler urolige tider på børsene fremover, der krigen i Ukraina, høy inflasjon og Feds renteheving vil fortsette å sette preg på markedene.

– Vi er veldig nære et «bear-marked» nå. S&P er nær ved å falle 20 prosent. Nasdaq har falt mer enn 20 prosent. Det kan godt tenkes at det som har falt til nå vil gjøre det litt bedre fremover. Mange har nok blitt tvunget til å selge fordi de har lånt penger, sier Johansen til DN.

Han mener avgjørende faktorer for markedet den kommende uken blir nye sanksjoner mot russisk olje og Finlands Nato-søknad, i tillegg tallene fra Kina.

Onsdag forrige uke kom nye inflasjonstall fra USA som viser at prisveksten fortsatt ligger på rekordhøye nivåer. Johansen mener mange vil følge spent med på om Fed-sjef Jerome Powell, kommer til å uttale seg om fallende markeder i løpet av denne uken.

De fleste økonomene er enige om at det i eurosonen nå går mot en resesjon, definert som to kvartaler på rad med fallende økonomisk aktivitet målt i brutto nasjonalproduktet (bnp). Stadig flere tror en resesjon også vil ramme amerikansk økonomi.

I Norge ser det litt bedre ut. Fastlands-bnp falt i første kvartal, noe som var særlig knyttet til omikron, men økte gjennom kvartalet, iflølge tall fra SSB fredag.

«Med oppgangen i mars er nivået på fastlands-bnp nesten tilbake på nivået før smitteøkningen og restriksjonene i desember», skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin morgenrapport mandag.

Han mener norsk økonomi er på raskt vei opp, men at dette også betyr økte renter.

«Tross nedgangen i første kvartal, steg sysselsettingen i samme kvartal. Utviklingen underbygger forventningene om en sterk sysselsettingsvekst i år og en videre tilstramming i arbeidsmarkedet. Alt i alt tror vi fredagens nasjonalregnskapstall underbygger Norges Banks syn om at økonomien er godt på vei inn i en høykonjunktur og at renten derfor bør settes opp slik Norges Bank har sett for seg», skriver Aamdal.

Meget gode handelstall for april som viser det tredje største handelsoverskudd for Norge noensinne bekrefter optimismen i norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.