Oslo Børs åpnet oppover for andre dag på rad, men ved halv tolv-tiden har hovedindeksen snudd og er ned 0,92 prosent. Samtidig faller oljeprisen kraftig ned 5,02 prosent til 26,29 dollar fatet.

Tirsdag steg hovedindeksen 5,3 prosent, men etter at markedet stengte i Norge satte de amerikanske børsene virkelig fart oppover.Til tross for at de asiatiske børsene også stiger friskt onsdag morgen, med Nikkei i Tokyo opp over åtte prosent, åpnet hovedindeksen med «bare» 2,49 prosent.

Den industritunge indeksen Dow Jones steg hele 11,37 prosent tirsdag kveld, noe som er den kraftigste oppgangen for indeksen siden 1933.

– Flere ganger de siste årene har vi observert hvordan markedene kan ha en tendens til å overse dårlige nyheter om faktisk økonomisk aktivitet, og heller la seg begeistre over utsiktene til økonomiske stimulanser fra myndighetene. Gårsdagen var nok det beste eksempelet i historien på akkurat det, skriver analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en morgenrapport.

Børsene vil svinge

Hun peker på elendige tall fra innkjøpssjefsindeksene (PMI) i eurosonen, og de høyeste arbeidsledighetstallene i Norge siden annen verdenskrig.

– Til tross for oppgangen i går, og til tross for nyhetene de siste dagene om massive hjelpetiltak fra både myndigheter og sentralbanker, så er det nok litt for tidlig å rope «all clear» for markedene, skriver Gjerde.

– Koronakrisen skiller seg fra andre økonomiske kriser på mange måter, og uforutsigbarheten er en av dem. Usikkerheten rundt virusspredningen, hvor kraftige tiltak som må til for å stoppe den, hvor lenge tiltakene må vare, og hva slags økonomisk effekt det til slutt vil ha er enorm. Så lenge denne usikkerheten vedvarer vil også markedene forbli uforutsigbare. Dager med kraftige fall vil ofte bli fulgt av dager med kraftig oppgang, og motsatt, fortsetter hun.

Blåser ikke seiersbasunen

Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning, sier at Oslo Børs fikk med seg litt av oppgangen på Wall Street i timene de var åpne samtidig.

– Vi kommer til å få oppgang på børsen i dag. Det er noen som mener de kan se antall smittetilfeller i verden begynner å flate ut. Det er et godt tegn. Så har man ikke minst Trump, som sier at kuren ikke kan være verre enn sykdommen. Det kan bety at de ekstreme tiltakene er kortvarige.

– Er det hvordan koronaviruset utvikler seg som er viktigst for markedet nå?

– Smittetilfeller er den viktigste enkeltstatistikken investorer følger med på nå. Man må skille mellom årsaker og symptomer. Det økonomiske fallet er symptomet, det er viruset som er årsaken.

– Hvordan kommer uken til å se ut?

– Volatil. Personlig blåser jeg ikke seierbasunen. Historisk var det noen børsoppganger på 30-tallet som svingte like mye opp som i går. En måned senere var den på samme nivå. Den første effekten på markedet er viruset og sykdommen. Så kommer effekten av tiltakene i form av arbeidsledighet og underskudd på statsbudsjetter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.