Oslo Børs åpnet kraftig ned fredag morgen, men hentet seg inn igjen utover dagen og endte ned 1,53 prosent. Likevel går denne uken inn i historiebøkene som en av de verste noensinne på Oslo Børs.

Hovedindeksen endte uken ned 11,36 prosent, noe som er den verste børsuken siden 2011.

Verdier for hele 268 milliarder kroner har forduftet på børsen denne uken. Børskjempen Equinor har bidratt mest med et verdifall på 57,6 milliarder kroner.

Har tapt over 30 milliarder

John Fredriksen, Kjell Inge Røkke og Stein Erik Hagen er blant dem som virkelig har fått merke korona-nedturen.

Nyhets- og analysebyrået Bloombergs løpende oversikt viser fredag ettermiddag at Fredriksen ifølge Bloomberg var god for 74 milliarder kroner, Hagen 38 milliarder kroner og Røkke god for 28 milliarder.

Ifølge Bloomberg har Fredriksens formue så langt i år falt med rundt 15 milliarder kroner – tilsvarende 16 prosent. Fredriksen har store eierandeler i blant annet sjømatkonsernet Mowi og shippingselskapene Golden Ocean og Frontline.

Kjell Inge Røkke er hovedeier i olje- og industriselskapet Aker. Siden nyttår er hans formue barbert med nærmer ti milliarder kroner – eller rundt 25 prosent.

Som hovedeier i merkevarekonsernet Orkla har Stein Erik Hagen mistet verdier for over fem milliard kroner siden nyttår, noe som er et fall på drøyt ti prosent.

Oversikten til Bloomberg viser utviklingen siden nyttår, men det meste av fallet på Oslo Børs så langt i år har kommet denne uken.

«Kan rase opp til 40 prosent»

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets, har brukt store deler av uken på å regne på hvordan koronaviruset kan påvirke aksjemarkedet og global økonomi.

– Det store spørsmålet nå er om det er nok at aksjemarkedet har falt 10–12 prosent, eller om det skal falle mer, forklarer han.

Slik kjemper flyselskapene mot viruset
Koronaviruset gir flyselskapene helt nye rutiner for vask, rens og gjenbruk.
00:42
Publisert:

Sjefstrategen ser to sannsynlige scenarioer:

  • At vi får kontroll på smitten raskt, på samme måte som andre regioner enn Hubei-provinsen i Kina klarte. Da stiger aksjemarkedet raskt ti prosent.
  • At det blir innført stadig tiltak i Europa og USA for å hindre smittespredning, og at vi får en lang periode med stadig nye utbrudd og at verdensøkonomien får en varig knekk.

– I så fall faller aksjemarkedet fort 20 til 40 prosent, sier Hermanrud.

Mener oddsene er for dårlig

Sjefstrategen mener det er mest sannsynlig at vi raskt får kontroll på situasjonen.

– Slik jeg ser det priser markedet inn 25 prosents sannsynlighet for en stor økonomisk nedtur, og 75 prosents sannsynlighet for at det går over, sier Hermanrud, og legger til:

– Er oddsene gode nok til å kjøpe nå? Jeg synes oddsene begynner å bli ganske gode, men ikke gode nok til å anbefale kjøp av aksjer, sier han.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets har hatt en travel uke på jobb. – Jeg taper masse penger, men jeg synes det er gøy, sier han.
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets har hatt en travel uke på jobb. – Jeg taper masse penger, men jeg synes det er gøy, sier han. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Hermanrud mener det viktigste nå er hvordan smitten sprer seg i Europa og Sør-Korea.

– Det har kommet noen veldig ekle nyheter fra Sør-Korea, Iran og Italia. Tallene derfra viser at smitten sprer seg raskere der enn den gjorde i provinser utenfor Hubei i Kina, sier han.

Sjefstrategen mener nettopp det er dårlige nyheter, fordi det øker sannsynligheten for massive tiltak i Europa.

Hermanrud viser til at Oslo Børs er et syklisk marked som stort sett faller mer enn globale aksjer når markedet faller.

– Skulle jeg tatt et veddemål på aksjeoppgang ville jeg heller kjøpt utenlandske aksjer, sier han.

«Noen har trykket på en knapp»

Robert Næss, investeringsdirektør for Nordea-fondene, synes det er interessant at nedgangen er så bred. Alle aksjene i hovedindeksen har falt, og de 25 største selskapene har alle falt fem prosent eller mer.

Av de 1628 aksjene som inngår i verdensindeksen har 98 prosent falt i verdi.

– Det forteller at de som har solgt har trykket på en eller annen knapp hvor de skal gå ned i aksjevekting. Da selger man litt av hele porteføljen. Hvis du skal bruke litt finere ord kan du si at risikopremien har endret seg. At de er blitt litt mindre glad i risiko, sier Næss.

«Har tømt lønnskontoen»

Næss peker på at det har vært mange grunner til å være bekymret før koronaviruset brøt ut. Børsene har vært på rekordhøye nivået og inntjeningsveksten har vært lav.

– Mange tror kanskje dette er starten på en nedtur, sier han.

Næss viser til at estimatene for inntjeningsveksten på Oslo Børs lå på 35 prosent for en uke siden.

– Jeg tror vi ender opp med at det ikke blir inntjeningsvekst i år heller, sier han.

Nordea Wealth Management har tidligere i år anbefalt sine kunder å ha en overvekt i aksjer, men fredag tok de dette rådet ned til normalvekt.

Fondene til Nordea gikk derimot inn i året med en liten undervekt i aksjer.

– I dag holder vi på å kjøpe litt inn. Privat har jeg tømt lønnskontoen min og puttet inn i aksjer i dag, sier Næss, og legger til at han satte pengene inn i fondet Nordea Stabile Aksjer Global, som han selv forvalter.

Investeringsdirektøren forklarer at fondene hans har hatt mye penger i helsesektoren og legemiddelselskaper som Johnson & Johnson.

– Vi har også en del telekom som AT&T og japanske KDDI. Vi har også en del innen moden teknologi som Cisco, sier Næss.

I en tidligere utgave av denne saken sto det at «hovedindeksen endte uken ned 12,8 prosent, noe som er den verste børsuken siden høsten 2008.» Dette er feil, og er nå rettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.