Mandag startet uken så rødt som den bare kunne, da Oslo Børs stengte ned rett over fire prosent. Det var det verste børsfallet siden 2016, og siden korona-viruset brøt ut i midten av januar er børsen ned nærmere fem prosent.

Men ekspertene tror ikke det stanser her.

– Jeg tror dette er starten på en korreksjon, sa Pål Ringholm, kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets, til DN mandag.

Tirsdag morgen lå det an til en liten rekyl i markedene etter den helsvart mandag. Oslo Børs åpnet opp, men etter en drøy times handel er hovedindeksen ned 0,35 prosent.

Lakseselskapene Mowi (-0,87 prosent) og Bakkafrost 8-4,21 prosent) er blant de som trekker børsen ned. Også Norwegian faller 2,9 prosent.

Det er ikke bare i Norge at stemningen i markedet har endret seg. Fremtidsindeksene for de amerikanske børsene er på vei ned, og også amerikanske statsrenter faller.

Blant de mest likvide selskapene på Oslo Børs, som inngår i OBX-indeksen, var det ingen som slapp unna det brede fallet. Samtlige selskaper, alt fra Norwegian til Mowi, sto i rødt midt på dagen mandag, og måtte ved børsslutt konstatere at flere milliarder kroner i markedsverdi hadde blitt radert bort.

Et utvalg av de mest likvide selskapene fikk et samlet fall i markedsverdi på 79,1 milliarder kroner. Aller verst var det, kanskje ikke uventet, for Equinor, som på starten av mandagen hadde en markedsverdi på 529,2 milliarder kroner. Ved børsslutt på ukens første dag var markedsverdien på 501,5 milliarder kroner, som tilsvarer et fall på 27,7 milliarder kroner.

Oljeselskapet stengte ned 5,24 prosent mandag, noe som var det største dagsfallet siden mai i fjor. Det ble tynget ekstra av at oljeprisen var ned over fire prosent mandag.

Bredt fall

Det store nedsalget mandag var i all hovedsak drevet av en frykt for spredningen av korona-viruset. Norwegian-aksjen falt tidlig mandag ni prosent – i et bekmørkt aksjemarked og frykten for spredning av koronavirus. Fallet fortsatte, og Norwegian-aksjen endte ned nesten 15 prosent til like under 31 kroner.

Også oljeselskap, som ble negativt preget av en fallende oljepris, stupte på børs på mandag. Aker BP endte dagen ned 6,19 prosent, mens DNO var ned 10,29 prosent. Tirsdag morgen er imidlertid oljeprisen noe opp, og handles før børsåpning til 56,86 dollar per fat.

Andre børsgiganter som Mowi og Nel var også betraktelig ned mandag, og hadde et fall i markedsverdi på henholdsvis 3,8 og 2,5 milliarder kroner.

Kredittanalytiker Ringholm uttalte til DN at han har stusset på at markedet ikke har reagert mer på koronaviruset, som nå har smittet rundt 80.000 mennesker globalt.

– Oslo Børs har behandlet dette som om det skulle vært et isolert tilfelle av ebola i tre vestafrikanske land, sier Ringholm, og sikter til hvordan aksjemarkedet reagerte fint lite da ebolaviruset brøt ut i 2014.

Frykten nådde USA

Mandag kveld norsk tid stengte også Wall Street kraftig ned. Hele børsoppgangen hittil i år ble borte med det kraftige børsfallet mandag, som fulgte etter en markant nedgang fredag.

Den ledende Dow Jones-indeksen falt over 1000 poeng, og bikket så vidt under 28.000 poeng med et fall på 3,56 prosent, der man for bare noen dager siden snakket om å bryte 30.000-grensen for første gang i historien.

Mandagens fall på New York-børsen var det største på én dag på to år. Det betyr at Dow Jones-indeksen er ned bortimot én prosent siden nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.