Hovedindeksen på Oslo Børs endte ukens nest siste handelsdag med et fall på 1,45 prosent, etter at onsdagen endte med en oppgang på 0,3 prosent.

Hovedindeksen på Børsen har falt 0,38 prosent så langt i 2023 og har dermed fått en forsiktig negativ start på året.

Torsdag kom også årets første rentebeskjed fra Norges Bank, der det ble klart at styringsrenten holdes uendret på 2,75 prosent. En økning på 0,25 prosentpoeng i mars er sannsynlig, skrev sentralbanken.

Fall på nær to prosent for tungvekterne Equinor, Hydro og Aker BP, i tillegg til flere av de største selskapene, er med på å trekke Børsen ned. Oljeprisen var på den annen side opp over 1,3 prosent ved stengetid. Et fat nordsjøolje ble handlet for 85,7 dollar fatet.

Meltwater, som onsdag ettermiddag meldte at oppkjøpsfondene Altor og Marlin vil kjøpe selskapet og ta det av børs, gjorde et kraftig byks på 30 prosent torsdag morgen. Aksjen endte med en oppgang på 33,43 prosent.

Budet lyder 18 kroner per aksje, mot en sluttkurs på 13,25 kroner onsdag.

Autostore på topp

Blant aksjene på hovedindeksen er det ingen som har steget mer enn robotlagerselskapet Autostore så langt i år, som har en oppgang på knappe 21 prosent. Det til tross for et fall på nesten 20 prosent den siste uken.

Oppgangen kom først etter rykter om en Amazon-avtale, noe som sendte kursen kraftig opp helt på starten av året. Mellom 30. desember 2022 og 12. januar 2023 steg aksjen 50 prosent til kurs 27,74 kroner. Det var det høyeste punktet siden 7. april i fjor.

I dagene siden har det altså gått kraftig nedover, og tidligere i uken tok DNB Markets opp dekning på aksjen med et kursmål på 18 kroner. Dersom meglerhuset får rett i sin spådom vil det innebære et ytterligere fall på nesten 19 prosent.

Torsdag faller aksjen over tre prosent.

– Autostore er en aksje som svinger mye, og et shortsalg utgjør en nokså stor del av den frie flyten, noe som nok er en kilde til dette. Spekulasjoner om både gode og dårlige nyheter kan gi store svingninger på kort sikt, men vi har forsøkt å gjøre en langsiktig analyse av selskapet og aksjen, sa analytiker Frank Maaø.

– Vi liker selskapet veldig godt, mens vi synes aksjen ser overpriset ut.

På andre og tredjeplass på årets vinneraksjer så langt i år er hydrogenselskapet Nel og tankrederiet Frontline. De to har steget henholdsvis 13,8 og 14,6 prosent i 2023.

Kursras for Kahoot

Den desiderte taperen så langt i år er Kahoot, som har falt nesten 18 prosent. Selskapet verdsettes i skrivende stund til 7,9 milliarder kroner på Børsen, og har falt over 80 prosent siden toppen for nesten akkurat to år siden. Da ble én Kahoot-aksje omsatt for over 100 kroner, sammenlignet med rundt 16 kroner i dag.

De siste ukene har både medgründeren Morten Versvik og storaksjonær Jan Haudemann-Andersen solgt seg ned i selskapet.

Kahoot-aksjen endte med et fall på 1,29 prosent.

Ellers har Equinor og Vår Energi begge innledet 2023 med kursfall på henholdsvis 10,9 og 8,5 prosent etter at de begge endte fjoråret med markante oppganger.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.