Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en oppgang på 0,56 prosent på ukens siste handelsdag, etter et markant fall på 1,45 prosent torsdag.

Oljeprisen ga ingen drahjelp fredag ettermiddag. Spotprisen for råoljen brent var ved stengetid ned 0,3 prosent. Et fat nordsjøolje ble handlet til rundt 86 dollar.

Brorparten av tungvekterne på Oslo Børs endte i pluss på ukens siste handelsdag. Blant de største selskapene endte Autostore, Golden Ocean Group og Norwegian med en markant oppgang. De steg henholdsvis 4,83 prosent, 2,4 prosent og 2,22 prosent.

Equinor og Norsk Hydro var de to mest omsatte aksjene, og steg henholdsvis 1,09 prosent og 0,48 prosent.

Hovedindeksen på Børsen hadde før åpning fredag falt 0,83 prosent for uken, og en drøy halv prosent så langt i 2023. Da børsen stengte hadde hovedindeksen hentet inn nedgangen, med en oppgang på 0,03 prosent hittil i år.

Sannsynlig med renteheving i mars

Torsdag ble det klart at Norges Bank holdt styringsrenten i ro på 2,75 prosent, samtidig som at sentralbanksjefen uttalte at det «mest sannsynlig» vil bli en heving på møtet i mars.

Avgjørelsen ble akkurat slik norske økonomer ventet på forhånd, og kom etter fem rentehopp på rappen.

Sentralbanken skrev at slik de vurderer utsiktene, vil være behov for å øke rentene noe videre for å bringe inflasjonen ned mot målet.

I forrige pengepolitiske rapport fra desember i fjor hadde Norges Bank en rentetopp på 3,11 prosent, noe som vil innebære ytterligere én økning på 0,25 prosentpoeng, med mulighet for nok en økning før sommeren.

I USA legger Federal Reserve på sin side frem årets første rentebeslutning onsdag 1. februar, der det er ventet nok en økning. Om det blir 0,25 eller 0,5 prosentpoeng er imidlertid usikkert.

– Selv med den siste tids nedgang er inflasjonen fortsatt høy og pengepolitikken må fortsette å være restriktiv i en tid fremover for å sørge for at prisveksten kommer ned mot målet på to prosent over tid, uttalte visesentralbanksjef Lael Brainard torsdag, skriver Bloomberg.

Rentekomiteen i Federal Reserve har lagt til grunn en rentetopp på rundt 5,1 prosent i 2023, mens markedet venter en topp på rundt 4,9 prosent og rentekutt i løpet av andre halvdel av året. Styringsrenten i USA ligger i skrivende stund i intervallet mellom 4,25 og 4,5 prosent.

Resultatsesongen begynner

Et knippe mindre selskaper på Børsen her hjemme har allerede kommet med oppdateringer for fjerde kvartal, deriblant Protector Forsikring og Gyldendal.

Neste uke begynner imidlertid resultatkjøret, og først ut blant de større selskapene er Gjensidige Forsikring, som legger frem sine fjerdekvartalsresultater onsdag 25. januar. Dagen etter følger seismikkselskapet PGS og Hunter Group.

Uken etter begynner tallene virkelig å renne inn, når blant andre SAS, Telenor og Europris kommer med tall for fjorårets siste kvartal.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.