Hovedindeksen på Oslo Børs steg fra start tirsdag, men utover dagen surnet stemningen, og hovedindeksen endte ned 1,29 prosent og sluttet på 1198,82 poeng.

– Denne uken kan markedet få en pustepause. Ofte kommer det en korreksjon etter en slik brutal uke, så det kan lette litt nå, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank.

Mandag steg hovedindeksen med solide 1,56 prosent. Det var en etterlengtet opptur etter børsfall verden over. Oljeprisen falt også rundt seks prosent på tampen av forrige uke.

Tirsdag stiger oljeprisen igjen og et fat nordsjøolje handles til drøyt 115 dollar fatet tirsdag ettermiddag.

Havila Shipping ble børsvinner etter at rederiet vant en rettssak i Hordaland tingrett mandag for å overta det sanksjonerte skipet Havila Capella, og aksjen steg med 13,7 prosent.

– Oslo Børs påvirkes først og fremst av hendelser i det globale finansmarkedet, nest er det oljeprisen som styrer utviklingen, påpeker Johansen.

Inflasjon eller resesjon

Johansen tror markedet må stålsette seg for at børsuro blir det mye av fremover.

– Det vil nok svinge godt både opp og ned ved alle verdens børser frem til inflasjonstallene viser tegn til normalisering, sier han.

Skyhøy inflasjon og stigende renter er hovedårsaken til den store turbulensen i aksjemarkedet den seneste tiden. I forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve renten med 0,75 prosentpoeng, den høyeste rentehevingen siden 1994.

– Utfordringen til sentralbankene er balansegangen mellom å stramme inn for mye eller for lite. For lite kan gi løpsk inflasjon og tap av kredibilitet. For mye kan utløse resesjon og store verdifall i finansmarkedene, som igjen svekker økonomien, sier Johansen.

Bekymring for aggressiv innstramning i pengepolitikken gir et svært usikkert marked.

– Usikkerhet for Feds kommende rentehevinger vil være en vedvarende stressfaktor for markedet. Dette påvirker også utviklingen til Oslo Børs, og i langt større grad enn innstramninger fra Norges Bank, sier Johansen.

Torsdag legger Norges Bank frem ny rentebeslutning. Det store spørsmålet er ikke om styringsrenten vil heves, men med hvor mye.

– Rentemøte er nesten et «non-event» for Oslo Børs, dog denne gang er det mer usikkerhet og spenning rundt hva Norges Bank lander på, sier Johansen, som tror styringsrenten heves med 0,25 prosentpoeng.

Oppgang i vente

De amerikanske børsene holdt helligdagsstengt mandag. Tirsdag ettermiddag stiger alle de ledende amerikanske børsindeksene kraftig.

Forrige uke endte med bred nedgang på Wall Street. Da var det fornyet resesjonsfrykt som førte til markedsturbulens. Resesjon innebærer to kvartaler på rad med fall i den økonomiske veksten.

Tre av verdens viktigste børsindekser, sammen med de fleste andre indekser i verden, er nå i dyp korreksjon. Samleindeksen S&P 500 ned 22,9 prosent i 2022, mens Dow Jones indeksen er 17,7 prosent i samme periode. Nasdaq har falt mest og er ned hele 31 prosent i første halvår.

Alle de toneangivende europeiske børsene steg litt tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.