Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med oppgang på onsdag.

Utover handelsdagen surnet stemningen og hovedindeksen på Oslo Børs endte med en forsiktig nedgang på 0,08 prosent.

Stuper etter børsmelding

Oljeselskapet Noreco, eller Norwegian Energy Company, meldte før børsåpning at gassprosjektet på dansk sokkel Tyra II er utsatt til vinteren 2023/2024. Utsettelsen skjer på bakgrunn av globale forsyningsutfordringer som har påvirket fremdriften i prosjektet som ledes av oljegiganten Totalenergies, skriver selskapet. Aksjen stupte 21,37 prosent på Oslo Børs.

Norecos kostnader knyttet til prosjektet øker med 120 millioner dollar, tilsvarende 1,2 mrd. norske kroner.

Prosjektet går ut på å bygge ut en ny fase av gassfeltet Tyra, som egentlig ble stengt ned i 2016, og er det største utbyggingsprosjektet på dansk sokkel i Nordsjøen. Noreco eier snaue 37 prosent av feltet, en eiendel selskapet fikk gjennom en stor avtale med Shell i 2019. Prosjektet utgjør en betydelig del av selskapets eiendeler, noe som reflekteres i den voldsomme reaksjonen i markedet på onsdagens nyhet.

Det var tidligere forventet at gassproduksjonen skulle startes opp igjen i andre kvartal neste år. Nå er det mest sannsynlig at dette skjer i desember 2023, melder Noreco. I beste fall kan det bli oktober – men det kan også drøye til mars 2024.

Noreco avviser imidlertid at selskapet har problemer med finansieringen som følge av budsjettsprekken, blant annet takket være gode inntekter på grunn av høye olje- og gasspriser. Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets går god for den vurderingen, men i et notat til kundene reduserer han sitt verdiestimat på selskapet med ti prosent.

Oljemøte

I dag ble det klart at landene i det utvidede oljekartellet Opec+ vil øke oljeproduksjonen i september med 100.000 fat per dag. Økningen vil neppe bidra til å senke oljeprisen. Beslutningen ble kjent etter en videokonferanse for Opec+ onsdag.

100.000 fat per dag er lite sammenlignet med kvoteøkningene på over 600.000 fat per dag som Opec+ vedtok for juli og august.

Økningen vil trolig i liten grad bidra til å senke oljeprisene. Prisen på nordsjøolje gikk opp da onsdagens beslutning ble kjent.

I tråd med vedtatte planer er oljeproduksjonen gradvis økt, og landenes produksjonskvoter er nå på samme nivå som før pandemien. Men Opec+ klarer ikke å fylle kvotene, og oljeprisen har skutt i været som følge av Ukraina-krigen.

Isolert sett er de høye prisene naturlig nok en fordel for de aller fleste land med høy oljeproduksjon. I Norge fikk Equinor et justert driftsresultat på over 170 milliarder kroner i andre kvartal.

Goldman Sachs forventet i forkant av møtet ifølge Bloomberg at Opec+ ville gå med på en beskjeden økning i produksjonen. For tiden står det globale råoljemarkedet overfor et underskudd på 2 millioner fat pr dag, og lagrene er nær rekordlave nivåer, skriver den amerikanske investeringsbanken i et notat.

Blandet i Asia

Økt geopolitisk spenning mellom USA og Kina, verdens to største økonomier, preget det globale aksjemarkedet mandag. Det at USAs kongressleder Nancy Pelosi valgte å besøke Taiwan satte sinne i kok i Beijing, som anser Taiwan som sitt territorium.

Onsdag snudde stemningen delvis. Japanske Nikkei steg 0,53 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong, som huser flere av kinas største selskaper, endte opp 0,40 prosent, mens Kinas Shanghai-indeks falt 0,71 prosent.

Panikken har dermed uteblitt ved Asia-børsene etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi og en kongressdelegasjon landet i Taiwan sent tirsdag kveld.

– Vi kommer til Taiwan i vennskap. Vi kommer til regionen i fred, sa Pelosi i et møte med visepresidenten i Taiwans nasjonalforsamling, Tsai Chi-chang, onsdag formiddag.

Finansinstitusjonen ING mener besøket vil ha konsekvenser.

– Kina vil gjennomføre missiltester og militærøvelser rundt, og kanskje til og med over Taiwan, fra 4. til 8. august. Dette er for å vise Kinas politiske holdning overfor USA og Taiwan, skriver ING-teamet, ledet av analysesjef Robert Cornell i morgenrapporten.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.