Hovedindeksen ved Oslo Børs steg 0,56 prosent tirsdag.

Energitunge Oslo Børs har vært holdt oppe av høye energi- og råvarepriser så langt i 2022. Ved utgangen av juli var hovedindeksen opp 7,1 prosent for året. Mandag falt oljeprisen tungt til under 100 dollar fatet og handelsdagen på Oslo Børs endte med nedgang på 0,9 prosent.

Det var andre gang oljeprisen faller under 100 dollar siden Russland invaderte Ukraina. Ved stengetid tirsdag handles et fat nordsjøolje for 100,45 dollar fatet.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker på flere globale utfordringer som legger en demper på oljeprisen.

– Det som har bidratt til å sende oljeprisen under 100 dollar per fat denne uken er svake PMI tall fra Kina, Libya sin oljeproduksjon er gjenopprettet etter måneder med blokkering av eksporthavner, og nye samtaler om en mulig atomavtale med Iran, sier Martinsen og legger til:

– Det økte spenningsnivået mellom USA og Kina på bakgrunn av det planlagte besøket til Taiwan for Nancy Pelosi er heller ikke positivt for risikoappetitten i markedet, sier han.

Oljeprisen har falt betydelig siden fredag, og ifølge Martinsen hele ti dollar per fat dersom man ser på Brent førstemånedskontrakt.

– Omtrent seks dollar per fat av dette fallet skyldes at Brent førstemånedskontrakt rullet fra september til oktober, og omtrent fire dollar per fat skyldes fallet i oktoberkontrakten isolert sett, sier han.

Klart for toppmøte for oljekartellet

Nedgangen skjer også i påvente av oljekartellets Opec-møte førstkommende onsdag. Da skal medlemslandene avgjøre størrelse på produksjonen i september.

– Fokuset i oljemarkedet resten av uken vil være Opec-møtet som er planlagt i morgen. Produksjonskuttene til Opec+ er nå reversert, og dermed er det spenning rundt hvordan gruppen vil håndtere sin produksjonsstrategi for resten av året, sier Martinsen.

En utfordring er at de fleste landene i kartellet for tiden ikke klarer å produsere like mye olje som kvotene deres tillater. I praksis er det bare Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som har mulighet til å pumpe mer, ifølge Bloomberg-analytikeren Julian Lee.

Bredt børsfall

Det kommer etter bred nedgang for de asiatiske børsene. Hongkong-børsen falt med over tre prosent. Japanske Nikkei er ned 1,59 prosent, mens Kina-børsen falt rett under to prosent.

Spenningsnivået mellom USA og Kina har økt gradvis etter at Russland invaderte Ukraina tidligere i år, og investorer forbereder seg på markedsuro og en forverring i forholdet mellom de to landene. Den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, ventes å lande i Taiwan tirsdag ettermiddag, som en del av hennes politiske rundtur i Sørøst-Asia.

Dette skjer til tross for advarsler fra Kina, som har karakterisert et mulig besøk som «fiendtlig». President Xi Jinping advarte USAs president Joe Biden mot å «leke med ilden» under en telefonsamtale sist fredag.

– Markedene må være forberedt på risikoen for en utilsiktet militærkonflikt mellom USA og Kina, sier valutastrateg Qi Gao ved Scotiabank i Singapore til Bloomberg.

Ved åpning 1530 norsk tid var de kun røde piler å spore ved de toneangivende indeksene på Wall Street. En time ut i handelen faller den brede S&P 500-indeksen 0,83 prosent, mens industritunge Dow Jones-indeksen faller 1,05 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq faller 0,65 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.