Oslo Børs endte ned 0,08 prosent onsdag. Torsdag åpnet hovedindeksen med et fall på 0,2 prosent. Drøye to timer ut i handelsdagen snudde Børsen opp 0,2 prosent.

Hovedindeksen ble deretter preget av at blant annet oljeprisen faller denne uken. Og Hovedindeksen endte til slutt med et fall på 0,5 prosent torsdag. Siden fredag har prisen på et fat nordsjøolje falt med 12 dollar, og omsettes nå for drøyt 95 dollar.

Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning sier at generell usikkerhet preger aksjemarkedet for tiden.

– 2022 har vært et elendig børsår for de fleste, og det verste året på lenge. Investorene har tatt høyde for mange dårlige nyheter, og dårlig nytt har det vært masse av, sier Miller.

– Nå har man i bakhodet at det er en ørliten sannsynlighet for at alt går i null, legger han til.

Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning sier at generell usikkerhet preger aksjemarkedet for tiden.
Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning sier at generell usikkerhet preger aksjemarkedet for tiden. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Oslo Børs skiller seg ut som den eneste som ikke er i minus for året. Ved utgangen av juli var Børsen opp 7,1 prosent for måneden.

– Rentehevinger, resesjon og geopolitiske spenninger preger markedene, men Børsen her hjemme stiger. Oslo Børs er helt spesiell, sier han.

Oljeprisen faller

Oljeprisen falt til det laveste nivået på flere måneder etter Opec-møtet onsdag. Der ble oljekartellet enig om å øke produksjonskvoten med 100.000 fat per dag fra september. Oljeprisen steg rett etter at nyheten ble kjent, og nordsjøoljen brent, som er referansepris for oljehandel verden over, ble handlet til 101,68 dollar per fat.

Prisoppgangen snudde raskt , og prisen falt til 96 dollar fatet.

  • Oljegigantene Equinor og Aker BP falt begge rundt to prosent torsdag morgen, og selv om de steg noe midt på dagen, endte de med kursfall på henholdsvis 2,9 og 4,3 prosent.
  • Onsdag ble en tøff dag for oljeselskapet Noreco, eller Norwegian Energy Company, som stupte på Oslo Børs etter melding om utsettelse i danske gassprosjekt. Noreco-aksjen endte ned 20,6 prosent. Torsdag fortsatte nedgangen og aksjen falt 8,7 prosent.
  • Flyselskapet Norwegian er inne i en oppadgående trend blant investorene på Oslo Børs. Før børsåpning la selskapet frem trafikktall for juli – en måned da flyselskapet fraktet rett over 2,2 millioner passasjerer. Tallene fra Norwegian kommer etter at Widerøe onsdag meldte at det hadde tjent opptil 20 millioner kroner på SAS-streiken. Norwegian-aksjen steg over to prosent torsdag formiddag, men endte med en marginal oppgang på 0,05 prosent.
  • Lumi Gruppen, tidligere Sonans Holding, stupte 30 prosent da Børsen åpnet torsdag. Det skjer etter selskapet meldte i en børsmelding nedgang på 30 prosent i salgsinntekter i år, sammenlignet med fjoråret. Utover dagen kollapset aksjen fullstendig og endte med et kursfall på knappe 60 prosent.
  • Hydrogenselskapet Hynion har steget 120 prosent på Børsen siste tiden. Torsdag falt aksjen 8,7 prosent.

Oppgang i Europa

Torsdag var det bred oppgang på de europeiske børsene. Tyske DAX og franske CAC steg begge 0,5 prosent.

På London-børsen var stemningen mer avmælt i påvente av rentemøte i den engelske sentralbanken, hvor det var ventet at styringsrenten ble satt opp. FTSE-indeksen steg marginalt.

I juni ble styringsrenten hevet med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Over store deler av verden har inflasjonen steget til høye nivåer, blant annet som følge av gjenåpningen av økonomien, krisetiltak under pandemien, problemer med forsyningskjedene og krigen i Ukraina. Mange sentralbanker hever nå rentene for å bremse prisveksten.

Asia-børsene steg

Investorer følger utviklingen rundt Taiwan-krisen tett. Kina innleder i dag den omfattende militærøvelse både utenfor og innenfor Taiwans territorialfarvann. Øvelsen skal pågå til søndag og blir oppfattet som en tydelig markering mot besøket av den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi.

Foreløpig har det vært minimale reaksjoner på finansmarkedene. Hovedindeksen ved Taipei-børsen falt med 0,5 prosent torsdag formiddag.

Ifølge det taiwanske forsvarsdepartementet er det observert kinesiske droner over kystområdet utenfor Taiwan.

«Dette er som en blokade i luften og til havs av Taiwan», sier en kilde til Reuters.

Ellers er det tek-optimisme som gir oppgang på Asia-børsene. Hang Seng-indeksen steg 2,1 prosent torsdag, mens Shanghai steg 0,2 prosent og japanske Nikkei ble løftet 0,5 prosent.

Onsdagens positive stemning ble avløst av et bredt fall på de amerikanske børsene torsdag. Da Oslo Børs stengte var de sentrale indeksene ned med 0,3 til 0,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.