Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,7 prosent tirsdag, og fortsatte dermed oppgangen fra mandag.

Børsen her hjemme skiller seg dermed fra de andre europeiske markedsplassene, mye takket være at oljeprisen skjøt opp nesten syv prosent til rundt 105 dollar per fat.

Også Equinor nyter godt av den sterke oljeprisen tirsdag – aksjen steg hele 7,6 prosent til en ny historisk toppnotering på 299,55 kroner, som gir selskapet en markedsverdi på 975,8 milliarder kroner.

– Volatiliteten har økt

Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning legger nå investeringsstrategien med Eikas forvaltere, og da støtter de seg på historiebøkene. Konklusjonen er enkel:

– Helt slående. Børsgrafene fra tidligere kriger – om vi ser tilbake til 1926 og frem til konflikter som Krimhalvøya, Gulfkrigen og Irak-krigen – viser at aksjemarkedene har steget i de fleste tilfellene under invasjonene og i perioden etter. Børsenes bunnpunkt har historisk vært selve invasjonstidspunktet, sier Eie.

Han legger til at det typisk er i forkant av krigshandlingene, da frykten er i ferd med å øke, at børsene kan være turbulente.

– Dagens situasjon på børsene skiller seg imidlertid en del fra de foregående da vi kommer ut av tidenes oppgangsmarked. Vi har i tillegg hatt syv prosent inflasjon i USA og en seriøs energikrise, sier Eie.

Holder på postene

Eie påpeker at volatiliteten har økt, men at de nå har fått en slags oversikt.

– Jeg er fondskunde jeg òg, og holder på de postene, sier Eie, som understreker at «det er tragisk det som nå skjer i Ukraina».

Tidligere aksjemegler Gaute Eie er nå investeringsdirektør i Eika.
Tidligere aksjemegler Gaute Eie er nå investeringsdirektør i Eika. (Foto: Elin Høyland)

Han peker på Storebrand-aksjen som en indikator for det store stemningsbildet i verden. Etter at kursen har steget i takt med økt global velstand og forventninger om økte tiårsrenter, har aksjekursen nå falt nær 12 prosent fra toppen på over 99 kroner for et par uker siden.

Storebrand-aksjen har i fallet fulgt forventningene om at den globale økonomiske veksten reduseres som følge av krisen i Ukraina, og at den igjen påvirker veksten i USA og dermed demper renteøkningene. Nå omsettes Storebrand-aksjen for drøyt 86 kroner.

Energivindene snur igjen

– Norge sitter i en situasjon som er litt annerledes enn fryktet. Olje- og energiprisene stiger, og med en aluminiumspris på 3400 dollar per tonn tjener Hydro 11–12 kroner per aksje, sier Eie.

Tidligere i vinter var snittestimatet i analytikerstanden at Norsk Hydro ville ha en inntjening på ni kroner per aksje. Og tirsdag fortsetter Norsk Hydros aksjekurs vinterens solide oppgang, og aksjen omsettes for knappe 86 kroner. Tirsdag slås derimot noen av de siste dagers fornybarrekyler ned igjen, da Nel-aksjen faller syv prosent.

De foregående tre dagene steg Nel-kursen 32 prosent, noe Eie enkelt kaller «sprøtt».

– Energivinden virket å ha snudd etter hvert som krigshandlingene i Ukraina økte. Det har lenge vært en forståelse for at det må investeres i flere energikilder dersom Europa skal klare å erstatte de russiske leveransene, men etter invasjonen har markedet igjen fått økt tro på at vind og sol. Hydrogensektoren vil også få enda mer oppmerksomhet.

Aksjeinvestorene hadde nesten mistet troen på Nel, Quantafuel, Ørsted og Vestas og deres aksjekurser har falt i nær et års tid. Blant annet skyldes dette «veldig svak utvikling på nysalg og lønnsomhet», ifølge Eie.

Han mener fornybarinteressen indikerer et solid stemningsskifte, da fornybar energi var svært upopulært til Ukraina-krisen brøt ut i forrige uke.

– I tillegg var det trolig noe shortdekning som medførte at disse aksjene steg kraftig fra torsdag til mandag, sier Eie.

Tung mandag i USA

Alle de ledende indeksene slet på New York-børsen mandag, og bare Nasdaq endte i pluss.

De amerikanske markedsplassene Nasdaq og New York Stock Exchange har besluttet å midlertidig stoppet handelen med aksjer i Russland-baserte selskaper, opplyste de mandag.

Suspensjonene skyldes regulatoriske bekymringer, ettersom børsene søker mer informasjon i lys av de økonomiske sanksjonene som er blitt rettet mot Russland de siste dagene.

Biden-administrasjonen kunngjorde ytterligere sanksjoner mot Russlands sentralbank mandag, det skriver CNBC.

De nye sanksjonene forhindrer amerikanere fra å drive forretning som innebærer transaksjoner med banken. I tillegg fryser amerikanerne bankens midler i USA.

Moskva holder stengt

De asiatiske nøkkelindeksene har startet med en oppgang på tirsdag etter stor usikkerhet og en blandet utvikling på mandag – tilsvarende hva som senere på dagen også skjedde i Europa og USA. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er nesten to prosent høyere.

Den russiske sentralbanken bekreftet mandag kveld at Moskva-børsen holdes stengt for handel også på tirsdag. Myndighetene har forsøkt å hindre en finansiell kollaps og investorflukt fra russiske verdipapirer.

Den russiske rubelen har krakket mot utenlandske valutaer. Sentralbanken svarte på mandag med å mer enn doble styringsrenten til 20 prosent. MSCI Inc., som forvalter en rekke aksjeindekser, vurderer å fjerne Russland fra indekser. Det vil gi investorflukt fra aksjefond.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.